Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η πρωτοβουλία του νέου υπουργού Υγείας να διαθέσει δωρεάν υγειονομικό υλικό στους πυρόπληκτους κατοίκους στο Μάτι.

Για τον σκοπό αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ να λάβει σχετική απόφαση κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) επικροτεί την πρωτοβουλία του υπουργού, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πατούλης δήλωσε τα εξής:

"Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να αποκαταστήσει την απαράδεκτη και ανάλγητη στάση της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τη φονική φωτιά.

Ευελπιστούμε ότι ξεκινά μια νέα σελίδα στη Δημόσια Υγεία, όπου προτεραιότητα θα είναι ο πολίτης και η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων".

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η παρέμβαση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Με δήλωσή του, επισημαίνει πως οι κάτοικοι στο Μάτι, από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τη φονική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, με τροπολογία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η δωρεάν χορήγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στους πληγέντες έως το τέλος του έτους, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιουλίου.

Στις αναφορές του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν πυρόπληκτοι, οι οποίοι κατήγγειλαν πως δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα, καθώς αυτά θεωρούνται…καλλυντικά.

Καταγγελία

Μιλώντας τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντένα", εγκαυματίας ανέφερε πως τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη καλύπτονται από ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι από το Κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ είχαν λάβει εντολή να παραλαμβάνουν αιτήματα κάλυψης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού από πυρόπληκτους.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται η κάλυψή τους από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού, είναι να υποβάλλεται σχετικό αίτημα, το οποίο στη συνέχεια εγκρίνεται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

Ανακοίνωση

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνεται πως οι εγκαυματίες από το Μάτι θα μπορούν να προμηθεύονται, με ταχείες διαδικασίες, τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, που κρίνονται αναγκαία από τους θεράποντες ιατρούς τους, μέσω του Οργανισμού.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η πλήρης κάλυψη και η άμεση χορήγηση όλων των αναγκαίων υλικών για την αποκατάσταση της υγείας τους.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση του ΑΥΣ, θα απλουστευθεί μέσω της έγκρισης ατομικών αιτημάτων για την διευκόλυνση των πληγέντων από τη φωτιά στο Μάτι, ακόμα και με έκτακτες συνεδριάσεις του ΑΥΣ και του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Δημ.Κ.