Σε συνοπτική παρουσίαση των προβλημάτων της φαρμακευτικής αγοράς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προέβησαν το απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.

Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και υπηρεσιακοί παράγοντες ξεκίνησαν τις συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου στη 1.30 το μεσημέρι, με πρώτο ραντεβού το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Εκ μέρους του Συνδέσμου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Ολύμπιος Παπαδημητρίου (φωτογραφία κάτω αριστερά), οι αντιπρόεδροι Κώστας Παναγούλιας, Μάριος Κοσμίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, τα μέλη Ζαχαρίας Ραγκούσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής, Roberto Greco, Κώστας Ευριπίδης, Μάριος Κάτσικας, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας και η Public Affairs Manager Τζένη Παπαδονικολάκη.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έθεσαν το πρωτεύον θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία (rebates και clawback).

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, καθιστώντας δυσχερή την πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα.

Καταστρέφουν, δε, τη βιωσιμότητα των εταιρειών και του ίδιου του συστήματος Υγείας. Τονίστηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου.

Συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επόμενης συνάντησης, στην οποία θα συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Κλείνοντας τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατέθεσαν συνοπτική λίστα με τις άμεσες εκκρεμότητες και τόνισαν ότι ο κλάδος του φαρμάκου με αίσθημα ευθύνης, όραμα και πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας θα σταθεί αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας που υπηρετεί την ανάπτυξη, την πρόοδο και πάνω από όλα το όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Σημείωμα

Στο σημείωμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία κατ΄ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους και οι καθυστερήσεις στην επιτροπή αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ).

Περιλαμβάνεται, επίσης, το ερώτημα εάν θα εξακολουθήσει η λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας, με τον ΣΦΕΕ να είναι σύμφωνος, υπό προϋποθέσεις.

Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για την Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο.

Τέθηκαν και θέματα, όπως η κλινικές μελέτες, ο συμψηφισμός clawback – δαπανών για κλινικές μελέτες.

Θέματα

Ακολούθησαν συναντήσεις με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), υπό τον Θεόδωρο Τρύφων (φωτογραφία πάνω μέσο) και του Pharma Innovation Forum (PIF), υπό τον Μάκη Παπαταξιάρχη (φωτογραφία πάνω δεξιά), οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 3.30 το μεσημέρι.

Η ΠΕΦ έθεσε το θέμα των επιστροφών (clawback και rebates), ζητώντας κίνητρα για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

Το προεδρείο της PIF αναφέρθηκε στα παραπάνω προβλήματα, αναδεικνύοντας τις δυσλειτουργίες και τα αντικίνητρα που παρατηρούνται στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Προτάσεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τον κάθε φορέα να καταθέσει τις προτάσεις του και αποφασίστηκε η συστηματοποίηση της επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεργασίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται νέες συναντήσεις τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν το υπουργείο Υγείας θα έχει πλήρως διαμορφώσει τις αλλαγές που αναμένονται στον τομέα του Φαρμάκου.

Το κλίμα ήταν πολύ καλό και συμμετέχοντες στις συναντήσεις σχολίαζαν, σε αντιδιαστολή, την ψυχρότητα με την οποία είχαν αντιμετωπιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management