Σε συμβάσεις με προμηθευτές του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για τις εξειδικευμένες εξετάσεις PET – CT, προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία είναι ανοικτή για όλους τους προμηθευτές, σε χαμηλότερη τιμή η οποία έχει διαμορφωθεί έπειτα από διαπραγμάτευση.

Σε έγγραφο του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων του Οργανισμού Κωνσταντίνου Μπαρού, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε τη σύναψη συμβάσεων.

Το θέμα είχε προκαλέσει αντιπαράθεση, τον περασμένο Μάιο, μεταξύ ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικών κέντρων, τα οποία διενεργούν την εν λόγω εξέταση.

Πέντε μεγάλοι Όμιμοι είχαν στείλει επιστολή, στην οποία ανέφεραν πως καλούνται να πληρώσουν το κόστος του ραδιοφαρμάκου, καθώς και επιστροφή προς τον Οργανισμό, σαν να το είχαν χορηγήσει οι ίδιοι.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2018, τούς είχε καταλογιστεί ποσοστό clawback 46,15% επί της υποβαλλόμενης δαπάνης. Η συνολική δαπάνη ξεπερνούσε τα 9 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και η επιβάρυνση για τις εταιρείες ανερχόταν στα 4 εκατομμύρια.

Η δαπάνη για το 2019 είναι αυξημένη, καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 24% ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%.

Με δεδομένη την ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση τος συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες εκτιμήθηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα όρια προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Τα διαγνωστικά κέντρα καταβάλλουν προς τον προμηθευτή τους άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου, δεν έχουν κέρδος, επιδοτούν άμεσα και με μετρητά την αξία της εξέτασης και καλούνται να επιστρέψουν τις υπερβάσεις του "κλειστού" προϋπολογισμού (clawback).

Διαδικασία

Με τη νέα διαδικασία, την επιστροφή των υπερβάσεων θα γίνεται από τους προμηθευτές και όχι από τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα υποβάλλουν, ωστόσο, στον ΕΟΠΥΥ τη χορήγηση του φαρμάκου, προκειμένου να γίνεται διασταύρωση.

Από την 1η Αυγούστου, ισχύουν τα εξής:

  • Οι γιατροί, θα παραπέμπουν για τη διαγνωστική εξέταση PET – CT, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ σταδιακά αναμένεται να αναπτυχθεί η υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ραδιοφαρμάκου για τους γιατρούς Πυρηνικής Ιατρικής.
  • Οι προμηθευτές, θα υποβάλλουν σε μηνιαία βάση τη δαπάνη για τις δόσεις του ραδιοφαρμάκου που χορηγήθηκαν σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα εργαστήρια.
  • Τα διαγνωστικά κέντρα, θα συνεχίσουν να υποβάλλουν σε μηνιαία βάση, τόσο τη δαπάνη για εκτελεσμένες εξετάσεις PET – CT, όσο και τις δαπάνες με τις χορηγηθείσες δόσεις ραδιοφαρμάκου (όπως και σήμερα).

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού για έλεγχο και εκκαθάριση των δαπανών.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ