Σε έκτακτη συνάντηση, κάλεσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τους υπεύθυνους των διαγνωστικών κέντρων, εξαιτίας του διαφαινόμενου κινδύνου να πληρώνουν οι ασθενείς το κόστος για τα ραδιοφάρμακα ειδικών εξετάσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής για τις οποίες απαιτείται χρήση ραδιοφαρμάκων (Βιοϊατρική, Ιατρικό Αθήνας, Ιατρόπολις, Metropolitan, Υγεία) απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Πλαγιανάκο, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με το ραδιοφάρμακο.

Οι πάροχοι έχουν προειδοποιήσει πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από την Πέμπτη το κόστος του ραδιοφαρμάκου θα πληρώνει ο Οργανισμός ή οι ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2018, στην κατηγορία Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο, με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας (Αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 44539 – ΦΕΚ Β-2276), το όριο δαπάνης ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,9 εκατομμυρίων το 2017 (μείωση 38%).

Με τους Πίνακες Υπολογισμού Ποσού Αυτόματης Επιστροφής (Clawback) για τη χρονική περίοδο από 01/2018 έως και 06/2018, καταλογίστηκε στις εταιρείες, στην κατηγορία Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και πράξεων και στην υποκατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας “Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο” ποσοστό clawback 46,15% επί της υποβαλλόμενης δαπάνης.

Η συνολική δαπάνη για το 2018 θα ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια ευρώ και προφανώς η επιβάρυνση για τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερη των 4 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 24% ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%.

Με δεδομένη την ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση τος συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες θα φτάσει τουλάχιστον ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ (11.500 δόσεις Χ 881,02 ευρώ), ποσό διπλάσιο από τα όρια του προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Αγορά

Οι εταιρείες καταβάλλουν προς τον προμηθευτή τους άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ στα υποβαλλόμενα τιμολόγια προς τον Οργανισμό για την αποζημίωση της αξίας των ραδιοφαρμάκων, δεν περιλαμβάνεται κέρδος.

Οι εταιρείες, δηλαδή, καλούνται να αγοράζουν από τον προμηθευτή σε μια Χ τιμή και να αποζημιώνονται αυτές και όχι ο προμηθευτής, με περικοπή άνω του 45%. Δηλαδή, να επιδοτούν άμεσα με μετρητά και την αξία της εξέτασης.

Αντί να επωμιστεί το clawback ο προμηθευτής (παραγωγός), όπως συμβαίνει συνολικά στο φάρμακο, αλλά και στα ειδικά υλικά, το έχουν επωμιστεί οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση, προμηθεύονται το ραδιοφάρμακο και διαβιβάζουν το παραστατικό αγοράς στον ΕΟΠΥΥ.

Ερμηνείες

Σύμφωνα με πηγές από τα διαγνωστικά κέντρα, το πρόβλημα δείχνει να είναι βαθύτερο και ίσως με πολλές ερμηνείες:

Υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής του συγκεκριμένου ραδιοφαρμάκου στην Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά σε διαπραγμάτευση ή άλλες ενέργειες με αποτέλεσμα το clawback να επιβαρύνει τους παρόχους και όχι τον παραγωγό.

Το υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά τον ΕΟΦ ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το ραδιοφάρμακο ως φάρμακο, συνεπώς θα πρέπει να το δούμε ως τέτοιο και να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις (κοστολόγηση, rebate – clawback, επιτροπή διαπραγμάτευσης).

Αιτήματα

Οι πάροχοι ζητούν επαναφορά του συστήματος αποζημίωσης της αξίας των ραδιοφαρμάκων (pet/ct) ξεχωριστά από τις Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής, σύμφωνα με την υπ αριθμ 113385/ΦΕΚ Β 35(14.01.2015) ΥΑ ).

Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού έτους 2018 και 2019, ώστε για το αμιγώς ιατρικό μέρος της εξέτασης/Ιατρική Πράξη (χωρίς δηλαδή το ραδιοφάρμακο) το προβλεπόμενο κονδύλι να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η βιωσιμότητα των τμημάτων PET/CT των εταιρειών είναι εντελώς προβληματική, γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ θα είναι αδύνατη πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 90% καλύπτονται σήμερα από τις πέντε εταιρείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ