Συνεχίζονται οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε περιοχές, όπως η Ανατολική Αττική και η Καρδίτσα.

Με τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου να αυξάνονται και τους ειδικούς να προβλέπουν πως η δραστηριότητα του ιού θα συνεχιστεί έως τον Νοέμβριο, οι Περιφερειακές Ενότητες ζήτησαν έγκριση επιπλέον ψεκασμών από τον αέρα και το έδαφος.

Σχετικό αίτημα έχει υποβάλει από τον Αύγουστο η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και από τις αρχές του μήνα η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Με χθεσινή του απόφαση, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ενέκρινε την κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος και από εδάφους στην Καρδίτσα και από εδάφους στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Θεωρείται, δε, πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Κρούσματα

Από την αρχή της περιόδου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 195 κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 74 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Έχουν, επίσης, καταγραφεί 25 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία τα 82 έτη).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία