Έως και τον Νοέμβριο θα καταγράφονται λοιμώξεις από τον ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ευρωπαίων επιδημιολόγων.

Από την πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κατά των Λοιμώξεων (ECDC), προκύπτει η δυσμενής θέση της Ελλάδας, η οποία κατέχει αρνητικές πρωτιές σε απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 34 θάνατοι από τον ιό. Από αυτούς, οι 25 αφορούν την Ελλάδα, οι 4 τη Ρουμανία, 2 την Ιταλία, 1 την Κύπρο, 1 τη Βόρεια Μακεδονία και 1 τη Σερβία.

Ενδεικτικά της έντασης με την οποία προσβάλλεται η χώρα μας είναι τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (13 έως 19 Σεπτεμβρίου):

  • Η Ελλάδα είχε 23 κρούσματα, έναντι 18 της Ρουμανίας, 4 της Ιταλίας, 3 της Ουγγαρίας, 1 της Αυστρίας και 2 της Σερβίας (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
  • Το ίδιο διάστημα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 6 θάνατοι και μόλις 1 στη Ρουμανία.
  • Από την αρχή της φετινής περιόδου, έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση 317 κρούσματα, εκ των οποίων τα 194 στην Ελλάδα, 51 στη Ρουμανία, 28 στην Ιταλία, 18 στην Ουγγαρία, 16 στην Κύπρο, 4 στην Αυστρία, 4 στη Βουλγαρία, 1 στη Γαλλία και 1 στη Σλοβακία.

Αποκαλυπτικός της κατάστασης είναι και ο παρακάτω χάρτης με τα κρούσματα σε ανθρώπους μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Περισσότεροι

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σε κάθε ασθενή που εκδηλώνει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αντιστοιχούν 140 άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά έχουν εμφανίσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι Έλληνες που έχουν εκδηλώσει φέτος συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι 121 άτομα.

Άρα, ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον ιό, κατά την τρέχουσα περίοδο, εκτιμάται πως ανέρχεται σε 16.940 άτομα!

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.

Πιο κάτω, παρατίθεται απόσπασμα από πρόσφατη εκτίμηση του ECDC για τη διάρκεια δραστηριότητας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο.

Μετάδοση

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο. Πολύ λιγότεροι (κάτω από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο, που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και - σε μικρό ποσοστό - θανατηφόρος κατάληξη.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα