Υπόμνημα με τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τα δημόσια νοσοκομεία, κατέθεσε την Πέμπτη στον υπουργό Υγείας ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ παρουσίασε τον Βασίλη Κικίλια τις σκέψεις του Συλλόγου για αλλαγή στο πνεύμα λειτουργίας του ΕΣΥ, οι οποίες έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, κυρίως μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ορισμένες εκ των προτάσεων, σημειώνοντας πως θα τοποθετηθεί στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Κικίλιας

δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον πρόεδρο του ΠΙΣ και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Ελευθερίου.

Στη συνάντηση, ο κ. Εξαδάκτυλος παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΙΣ για το σύστημα Υγείας. Ο υπουργός τόνισε ότι "θα τις μελετήσει και θα τοποθετηθεί επ’ αυτών στο προσεχές χρονικό διάστημα".

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης τον κ. Εξαδάκτυλο ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης, οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα.

Το προεδρείο του ΠΙΣ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή της Νομικής τους Μορφής από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ) με κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρίνεται ως αποδοτικό, σε συνδυασμό με την υπαγωγή των νοσοκομείων σε έναν δημόσιο οργανισμό, το "ΕΣΥ ΝΠΔΔ".

Διοικήσεις

Προτείνεται, επίσης, η επιλογή των διοικήσεων με αξιοκρατικά, τεχνοκρατικά κριτήρια (πιθανόν μέσω ΑΣΕΠ), η συνένωση ομοειδών τμημάτων, το δικαίωμα επιλογής γιατρού στον ασθενή και η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συμπράξεις νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκησή τους από στελέχη της αγοράς, αποτελεί στόχευση της σημερινής κυβέρνησης.

Οργανώσεις νοσοκομειακών γιατρών καλούν την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει εάν οι προτάσεις του ΠΙΣ αποτελούν προσωπικές θέσεις ή μοχλό για προωθούμενες αλλαγές.

Δημ.Κ.