Την πεποίθηση πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τα αντικαπνιστικά μέτρα και δεν θα χρειαστούν ακραίες αποφάσεις, όπως κλείσιμο καταστημάτων για καθ'  υποτροπήν παραβάσεις της νομοθεσίας, εκφράζει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μιλώντας την Τετάρτη στον Αντένα, ο υφυπουργός Υγείας επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν πως οι πολίτες συμφωνούν και ανέδειξε την αποφασιστικότητα για εφαρμογή των μέτρων:

"Καμία εξαίρεση, όπως τονίσαμε, και βεβαίως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε τίποτα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Και νομίζω ότι και ο κόσμος πλέον έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου και θα είναι ο πρώτος που θα το αγκαλιάσει και θα ακολουθήσει τον νόμο".

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, ο εχθρός μας δεν είναι ο καπνιστής: "Δίνουμε τη μάχη κατά του καπνίσματος. Και πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ο σεβασμός στον μη καπνιστή είναι αυτονόητος. Βεβαίως, κάθε πολίτης μπορεί στον ιδιωτικό του χώρο να κάνει ό,τι θέλει".

Ο νόμος – είπε – έρχεται να προστατεύσει πρωτίστως όλους αυτούς τους εργαζόμενους στα καταστήματα, που υποχρεώνονται μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν επιλογή, να πολιορκούνται από τον καπνό των καπνιστών για πολλές ώρες και τόσες άλλες περιπτώσεις σε άλλους χώρους που δεν θέλουν να καπνίζουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο καταστημάτων, ανέφερε: "Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, διότι και τα μέχρι σήμερα στοιχεία και οι ποιοτικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει, δείχνουν ότι ο κόσμος θα προσαρμοστεί στο μέτρο και θέλει την εφαρμογή του νόμου".

Κάρφωμα

Για το θέμα της τηλεφωνικής γραμμής "1142" και των αιτιάσεων περί "καρφώματος", ο υφυπουργός σχολίασε:

"Δεν είναι κάρφωμα. Πρόκειται για μια εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού της καθημερινότητας του πολίτη. Και εδώ, το είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες, συναντάται η ατομική ευθύνη με την κοινωνική, και η κοινωνική ευσυνειδησία με το κοινό συμφέρον.

Η Πολιτεία οφείλει πρωτίστως να διασφαλίζει την δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών. Και αυτό κάνουμε".

Στόχος – εξήγησε – είναι να προστατεύσουμε τους μη καπνιστές από το παθητικό κάπνισμα, διότι το παθητικό κάπνισμα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πληθυσμό:

"Σάς λέω, ότι, ούτως ή άλλως, ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει το μέτρο Είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αφορά την καθημερινότητα του κόσμου. Και το κράτος όλα αυτά τα χρόνια είχε αδρανήσει. Οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η διοίκηση δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα και η κοινωνία ανέχτηκε.

Επιτυχές

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξέφρασε την εκτίμηση πως η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον το κάπνισμα και ότι το μέτρο θα είναι επιτυχές. Και για αυτό τον λόγο δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση:

"Θα πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τις βλαβερές αυτές συνέπειες και για αυτό το Εθνικό Σχέδιο το οποίο έχουμε ήδη ανακοινώσει, έχει αυτούς τους τέσσερις άξονες, σε ό,τι αφορά την προαγωγή της υγείας, την προστασία των μη καπνιστών", ανέφερε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Να υποστηρίξουμε τον καπνιστή, έτσι ώστε να διακόψει το κάπνισμα. Ο εχθρός μας είναι το κάπνισμα, όχι ο καπνιστής. Και βεβαίως να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε την αγορά των καπνικών προϊόντων".

Κλήσεις

Στο μεταξύ, την Τρίτη το "1142" δέχτηκε συνολικά 235 κλήσεις, εκ των οποίων οι 58 αφορούσαν καταγγελίες, οι 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, οι 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Οι 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 καλούντες έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 κλήσεις αφορούσαν άλλο θέμα σχετικά με το κάπνισμα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία