Η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού. Είναι, τελικά, μία κίνηση σεβασμού".

Με τη φράση αυτή, μεταξύ άλλων, κήρυξε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσαν το σήμα για εφαρμογή της νομοθεσίας, παροτρύνοντας τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά το τσιγάρο.

Από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως "δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών" και  απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας για έναν εθνικό στόχο Υγείας.

Η καμπάνια έχει ως χαρακτηριστική τη φράση "Συμμαχία για να μια καλύτερη ζωή χωρίς σκοπό" και σύνθημα "Η υγεία μας ενώνει".

Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να καλούν τη γραμμή "1142", μέσω της οποίας θα ενημερώνονται για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, θα ζητούν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος και θα αναφέρουν παραβάσεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Αποτελέσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως, από το 2009, υπάρχουν 11 νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις με μηδενικά – όπως είπε – αποτελέσματα:

"Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009", είπε ο πρωθυπουργός, επικρίνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν, τη διοίκηση που αδράνησε και την κοινωνία που ανέχτηκε:

"Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια", είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία".

Υποβάθμιση

Δεν έχει άδικο το 84% - είπε - που θεωρεί πολιτιστική υποβάθμιση να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος.

Τόνισε, πάντως, πως εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές, λέγοντας πως σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όπως μάθαμε να φοράμε ζώνη και κράνος, θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια:

"Δεν είναι υπόθεση καταστολής. Είναι υπόθεση της ικανότητάς μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό", υπογράμμισε.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα