Ο Αντικαπνιστικός Νόμος έρχεται μετά από 11 χρόνια να επιβάλει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και επιτέλους να δημιουργήσει ευρωπαϊκές συνθήκες και στην Ελλάδα. Πρακτικά πρόκειται για μια επανάληψη του Ν.3730/2008, χωρίς τις εξαιρέσεις των κέντρων διασκέδασης και των καζίνο, προστατεύοντας την υγεία των εργαζομένων και σε αυτούς τους χώρους. Άρα, καλώς αποφασίστηκε να εφαρμοστεί. Ωστόσο, περιέχει μια σειρά στρεβλώσεων που απαιτούν τη γρήγορη παρέμβαση για επικαιροποίηση με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.

Ο Αντικαπνιστικός μαζί με το συμβατικό τσιγάρο, του οποίου το παθητικό κάπνισμα είναι βλαπτικό ως και θανατηφόρο (10% των θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα είναι παθητικοί καπνιστές), περιλαμβάνει και τα ατμιστικά προϊόντα για τα οποία δεν υφίσταται παθητικό άτμισμα σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικές μελέτες. Αντί το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει αυτό που ισχύει για το 75% των Ευρωπαίων, οι οποίοι απαγορεύουν το συμβατικό τσιγάρο εξαιρώντας το άτμισμα που δεν εμφανίζει βλάβη για τον περίγυρο, προτίμησε να ακολουθήσει τις λίγες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που απαγορεύουν εξίσου το κάπνισμα και το άτμισμα. Αφαιρώντας ένα σοβαρότατο κίνητρο από τον καπνιστή για να αποφασίσει να διακόψει το κάπνισμα, λόγω αυτής της διαφοράς απαγορεύσεων και δημιουργώντας του την ψευδή πεποίθηση ότι «όλα είναι τα ίδια».

Οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο, πάντως, από τις διατάξεις. Είναι πιθανό να βρεθούν θύματα μέχρι και εκβιασμού -που θα τους απειλήσουν πως με καταγγελίες θα τους «κλείσουν την επιχείρηση», παρότι οι ίδιοι θα έχουν λάβει όλα τα μέτρα (σήμανση, απουσία σταχτοδοχείων).

Ο Αντικαπνιστικός νόμος είναι η απαγόρευση χρήσης και αποφασίστηκε η εφαρμογή του στη χειρότερη εποχή για το κλίμα της Ελλάδας, στην έναρξη του χειμώνα. Και αντί να επικεντρωθούμε στο πού θα απευθύνονται οι καπνιστές για να διακόψουν το κάπνισμα και πώς θα ιδρύσουμε μια 24ωρη υπηρεσία υποστήριξης για όσους αποφασίζουν να το κόψουν, το ενδιαφέρον κινήθηκε στον τηλεφωνικό αριθμό καταγγελίας παραβιάσεων και στο ύψος των προστίμων για καπνιστές και καταστηματάρχες.

Με λίγες δεκάδες Ιατρεία Διακοπής ανά την Ελλάδα που λειτουργούν 4-8 ώρες κάθε εβδομάδα σε εργάσιμες ημέρες και ώρες, δεν παρέχεται η δυνατότητα υποστηριζόμενης διακοπής στους καπνιστές. Με αδίκως ενοχοποιημένα τα προϊόντα Μείωσης της Βλάβης από τον Καπνό όπως το άτμισμα, δεν παρέχεται επιλογή σε εκείνους που απέτυχαν να κόψουν το κάπνισμα από μόνοι τους ή στα Ιατρεία Διακοπής. Χωρίς την καθιέρωση ενημερωτικών κύκλων για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος σε γυμνάσια, λύκεια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν σταματά η είσοδος νέων καπνιστών στο κάπνισμα.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος» φαίνεται να ξεκίνησε να εφαρμόζεται ανάποδα. Αντί να προηγηθεί η πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης/ενημέρωσης, να ακολουθήσει η ανάπτυξη πολυάριθμων δομών με ευρύτατο ωράριο για τη διακοπή του καπνίσματος και η ενίσχυση κινήτρων για τα προϊόντα μειωμένης βλάβης ως επιλογή στους καπνιστές για αντικατάσταση του καπνού, προτιμήθηκε η έναρξη από την απαγόρευση χρήσης. Θα πρέπει το Υπουργείο να υλοποιήσει τάχιστα, το σύνολο των αξόνων, με την ελπίδα να καταφέρει να αποκαταστήσει στρεβλότητες και να έχει πιθανότητες για αποτελεσματικότητα στο Σχέδιο Δράσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια