Θολή παραμένει η εικόνα με το κατά πόσο ο θάνατος του 8χρονου παιδιού στο “Αγλαΐα Κυριακού” οφείλεται σε διφθερίτιδα. Την αρχική βεβαιότητα πως δεν είχε κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, διαδέχεται η εξής πληροφορία:

Στο βιβλιάριο Υγείας του καταγράφονται ημερομηνίες διενέργειας τριών δόσεων, ενώ οι άλλες δύο δόσεις είναι απλά “τσεκαρισμένες”. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο ότι το παιδί φιλοξενούταν σε ίδρυμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο. Μετά την έξοδό του από το ίδρυμα, ζούσε με ανάδοχη μητέρα.

Σημειώνεται πως, μέχρι την ηλικία των 12 ετών, απαιτούνται συνολικά έξι δόσεις για να παρέχεται πλήρης προστασία από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Από το νοσοκομείο Παίδων ανακοινώθηκε το μεσημέρι πως από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae). 

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, υπάρχει το εξής ενδεχόμενο: το εν λόγω βακτηρίδιο έχει θανατηφόρο και μη θανατηφόρο μορφή. Το παιδί ενδέχεται να έφερε τη μη θανατηφόρο, η οποία, ωστόσο, επιβάρυνε τη βαριά αναπνευστική λοίμωξη και οδήγησε στον θάνατο.

Την τελική απάντηση στο θέμα αναμένεται να δώσουν ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις, στις οποίες θα υποβληθούν δείγματα από το παιδί, τα οποία έχουν σταλεί στην Αγγλία.

Το περιστατικό, πάντως, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού στα νοσοκομεία από τα οποία πέρασε ο 8χρονος.

Εγείρει, δε, έντονο προβληματισμό, δεδομένου πως – εάν ο θάνατος οφείλεται τελικά σε διφθερίτιδα – είναι ο πρώτος έπειτα από τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα.

Αμυγδαλές

Η διφθερίτιδα είναι μία σπάνια βακτηριακή και λοιμώδης νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μιας μεμβράνης στις αμυγδαλές, στην σταφυλή, στη μαλακή υπερώα και στον οπίσθιο φάρυγγα, ενώ περιστασιακά και στο δέρμα.

Η μεμβράνη δημιουργείται από ένα πηκτό, φλεγμονώδες εξίδρωμα.

Ο οργανισμός που ευθύνεται για τη διφθερίτιδα είναι το Corynebacterium diphtheriae, ένας θετικός κατά gram βάκιλος, με σχήμα μπαστουνιού, που δεν σχηματίζει σπόρια και δεν κινείται.

Ο οργανισμός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμών κατέστησε σπάνια τη συχνότητα της νόσου στις ΗΠΑ, με εξαίρεση τις ομάδες ανθρώπων που δεν έλαβαν την ανοσοποίηση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο