Με τον πλέον δραματικό τρόπο επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι από το αντιεμβολιαστικό κίνημα (και) στην Ελλάδα.

Ένα παιδί 8 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" από διφθερίτιδα, καθώς είχε υποβληθεί σε δύο από τις πέντε προβλεπόμενες δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου, και μάλιστα θανατηφόρο, που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας.

Οι γονείς του παιδιού φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει αντιεμβολιαστική στάση, καθώς - σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές - ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις πέντε δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκκύτη.

Δεν είχε εμβολιαστεί, επίσης, για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθεί από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, το οποίο προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Σταδιακά, δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία, ενώ η τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι γονείς πήγαν τον 8χρονο σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή. Δεν δέχτηκαν και, λίγες ώρες αργότερα, υποχρεώθηκαν να τον μεταφέρουν στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου διασωληνώθηκε, αλλά μέσα σε 48 ώρες κατέληξε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η διφθερίτιδα είναι νόσος της ανώτερης αναπνευστικής οδού, που χαρακτηρίζεται από κυνάγχη, χαμηλού βαθμού πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το φάρυγγα και τη μύτη.

Ανακοίνωση

Σχετικά με το περιστατικό, από τη διοίκηση του νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού" ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Στις 22 Νοεμβρίου 2019, προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας.

Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό.

Ο ασθενής κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου 2019, με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. 

Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae)". 

Σπάνια

Η διφθερίτιδα είναι μία σπάνια βακτηριακή και λοιμώδης νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μιας μεμβράνης στις αμυγδαλές, στην σταφυλή, στη μαλακή υπερώα και στον οπίσθιο φάρυγγα, ενώ περιστασιακά και στο δέρμα. Η μεμβράνη δημιουργείται από ένα πηκτό, φλεγμονώδες εξίδρωμα.

Ο οργανισμός που ευθύνεται για τη διφθερίτιδα είναι το Corynebacterium diphtheriae, ένας θετικός κατά gram βάκιλος, με σχήμα μπαστουνιού, που δεν σχηματίζει σπόρια και δεν κινείται.

Ο οργανισμός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εμβολιασμών κατέστησε σπάνια τη συχνότητα της νόσου στις ΗΠΑ, με εξαίρεση τις ομάδες ανθρώπων που δεν έλαβαν την ανοσοποίηση.

Ωστόσο, η έλλειψη λοιμογόνων στελεχών για την ενίσχυση της ανοσίας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανοσίας σε ορισμένα ηλικιωμένα άτομα. Η περίοδος της επώασης είναι 2 έως 5 ημέρες και περιστασιακά περισσότερο.

Κίνημα

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με την έξαρση της ιλαράς και τα θύματα που έχει προκαλέσει.

Αν και η χώρα μας εμφανίζει υψηλή εμπιστοσύνη στην αξία των εμβολίων

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurostat, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, το 90% των Ελλήνων δηλώνουν πως τα εμβόλια προστατεύουν και μόλις το 6% έχουν αντίθετη άποψη.

Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πιο υψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το 85% των πολιτών συμφωνούν με την προστατευτική τους αξία και το 9% διαφωνούν.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα