Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την αλληλεγγύη και την προσφορά στους ασθενείς με καρκίνο που επισκέπτονται τα νοσοκομεία των Αθηνών για τις θεραπείες τους. Μία από αυτές τις προσφορές – πολύ σημαντική στην σημερινή εποχή – είναι η παροχή στέγης για την διαμονή των ασθενών - καρκινοπαθών που έρχονται από την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και χρειάζονται να μείνουν καιρό στην Αθήνα για την θεραπεία τους και οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ξενοδοχείο ή γνωστούς και συγγενείς για να μείνουν.

Ο σύλλογος εθελοντών κοινωνικής και συναισθηματικής στήριξης ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους "Πνοή Αγάπης", με τους εθελοντές και εθελόντριες του, ανέλαβε στο νοσοκομείο Α. Σάββας ένα πολύ σημαντικό έργο: να βοηθήσει εδώ και πολλά χρόνια όλους αυτούς τους ασθενείς - καρκινοπαθείς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι - πέρα από το πρόβλημα της υγείας τους - και με το πρόβλημα της διαμονής για την θεραπεία τους.

Η Πρόεδρος  της "Πνοής Αγάπης" - Διευθύντρια Κοινωνικής Υπηρεσίας Γ.ΑΟ.Ν.Α. "Ο Άγιος Σάββας", Μαρία Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία πάνω), μας μιλά για την πολύ σημαντική δωρεά των ξενώνων φιλοξενίας "Ελισάβετ Φωτεινέλλη - Κριτικού".

Η ψυχή των ξενώνων φιλοξενίας είναι οι εθελοντές και οι εθελόντριες της "Πνοής Αγάπης". Όραμά τους, η δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας όπου ο πόνος απαλύνεται μέσα από την επικοινωνία και την προσφορά. Ένα όνειρο που επιτέλους πήρε σάρκα και οστά πριν από λίγα χρόνια, όπως μας εξηγεί συγκινημένη η εθελόντρια της "Πνοής Αγάπης", Αγγελική Τσερεντζούλια

Οι ίδιοι οι ασθενείς αποτυπώνουν με εύγλωττο τρόπο το πόσο σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της θεραπείας τους επιτελούν  οι ξενώνες φιλοξενίας "Ελισάβετ - Φωτεινέλλη Κριτικού". Νοιώθουν στην ψυχή τους την "Πνοή Αγάπης." Μία ανάσα στον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Την οργάνωση των ξενώνων φιλοξενίας, την μεγάλη εμπειρία που αποκομίζει κανείς από την επικοινωνία με τους ασθενείς, τις σχέσεις και τις δυνατές φιλίες  που αναπτύσσονται μεταξύ τους κατά την διάρκεια της παραμονής σε αυτούς, περιγράφει η Κοινωνική Λειτουργός - Υπεύθυνη των Ξενώνων "Ιωάννης Δ, Κριτικός" & Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού" της "Πνοής Αγάπης", Πένη Λιακοπούλου.

Οι ξενώνες φιλοξενίας δίνουν την δυνατότητα σε πολλούς καρκινοπαθείς - ασθενείς να μην συσσωρεύουν μαζί με το πρόβλημα της υγείας τους και το οικονομικό άγχος. Από το 2013, περισσότεροι από 2 χιλ. ασθενείς έχουν φιλοξενηθεί στους εν λόγω ξενώνες φιλοξενίας. Το έργο της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλο σύμφωνα με την Προϊσταμένη Αναισθησιολογικού Τμήματος, Α.Ο.Ν.Α. "Άγιος Σάββας", Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Ν. Κούρκουλος" - Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ξενώνων, Μαρία Καπρίτσου.

Τον ρόλο των ξενώνων από τη ματιά ενός ιατρού ενδυναμώνει η άποψη του Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Αντιπροέδρου της "Πνοής Αγάπης", Γιώργου Πισσάκα, που υπογραμμίζει την απουσία του κράτους σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Η ψυχολογική στήριξη των καρκινοπαθών, τέλος, μέσα από δράσεις και καλές πρακτικές, συμπληρώνουν το παζλ και αναδεικνύουν το σημαντικό έργο που επιτελούν οι εθελοντές της "Πνοής Αγάπης" μέσα από την ενεργή συμπαράσταση ανθρώπων όπως της Δημοσιογράφου, Θεατρολόγου, και Συμβούλου Ψυχικής Υγείας, Βίκυς Τσιανίκα.

Ενημερωθείτε επισταμένως για τον πρόσφατο εορτασμό των δέκα χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου "Πνοή Αγάπης", τις δράσεις, το έργο και τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου. Ο εθελοντισμός, η συμπαράσταση με κάθε τρόπο στους καρκινοπαθείς - ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και η σημασία των ξενώνων φιλοξενίας  "Ιωάννης Δ, Κριτικός" & Ελισάβετ Φωτεινέλλη Κριτικού" για όλους εκείνους που δεν έχουν την οικονομική  δυνατότητα, αποτυπώνουν με το καλύτερο τρόπο τα ωφέλη από την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Πάνω απ΄όλα όμως αποδεικνύουν πως η "άλλη Ελλάδα" είναι εδώ.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη