Λύση στην εκκρεμότητα με τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, επιχειρεί να δώσει η Αριστοτέλους. Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο, στο οποίο το υπουργείο Υγείας ορίστηκε ως επισπεύδον.

Στο νομοσχέδιο - σκούπα, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπονται τα εξής:

"Ορίζεται πρόσθεση περίοδος αμοιβής με πάγια αντιμισθία για όλους τους οικογενειακούς γιατρούς και τους ασκούντες καθήκοντα οικογενειακού γιατρού για τη χρονική περίοδο από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 1η Αυγούστου 2020".

Σύμφωνα με πηγές από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), η συγκεκριμένη παρέμβαση ικανοποιεί τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι προειδοποιούσαν με επίσχεση προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού σε περίπτωση μη ρύθμισης της εκκρεμότητας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ρυθμίζονται θέματα αξιολόγησης γιατρών και οδοντιάτρων. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κλήρωση μεταξύ των προέδρων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) για τις θέσεις προέδρων στα συμβούλια κρίσης και υποβολή υποψηφιοτήτων για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, με ανώτατο όριο πέντε φορείς.

Περιλαμβάνεται, επίσης, διάταξη για την παράταση έως τον Μάρτιο της απασχόλησης του προσωπικού στα προαναχωρησιακά κέντρα και επέκταση των ευεργετικών διατάξεων για όλο το υγειονομικό προσωπικό των εν λόγω κέντρων.

Με το άρθρο 11, παραμένει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η αρμοδιότητα έγκρισης ιατρικών συνεδρίων, η οποία είχε περάσει από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

ΕΟΠΥΥ

Για το θέμα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, είχε προηγηθεί ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, σχετικά με τον χρόνο που επέλεξαν οι γιατροί να ανακοινώσουν επίσχεση εργασίας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε χθες το βράδυ την πρόθεση των οικογενειακών γιατρών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να προβούν σε επίσχεση εργασίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των 800 οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι ήταν ενήμεροι για την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της αποζημίωσής τους. 

Κάτι που τελικά επετεύχθη και προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατίθεται σήμερα.

Η χρονική στιγμή που επέλεξαν οι οικογενειακοί γιατροί για να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους για επίσχεση εργασίας, αλλά και άλλες νομικές ενέργειες κατά του ΕΟΠΥΥ, κρίνεται τουλάχιστον άστοχη καθότι το θέμα τους ρυθμίζεται".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;