Επεισόδια στιγμάτισαν την ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.

Η ημερίδα ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Τετάρτης, αλλά την ίδια μέρα και ώρα είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ίδιο χώρο οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ομάδες διαμαρτυρόμενων εισέβαλαν στον χώρο της εκδήλωσης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Χημικά

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να παρέμβουν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, αστυνομικοί προσπάθησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους και έγινε ρίψη χημικών.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ένα ηλικιωμένο άτομο λιποθύμησε.

Η ΟΕΝΓΕ έχει εξαγγείλει για σήμερα στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, ως διαμαρτυρία στη συγκεκριμένη ημερίδα.

Κερδοσκοπία

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως η ηγεσία του ΠΙΣ πρωτοστατεί στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις ΣΔΙΤ.

Από την ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζεται ως "πράξη πολέμου" η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος αποδίδονται στο τριτοκοσμικό ποσοστό δημόσιων δαπανών, το οποίο είναι καθηλωμένο στο 5% (7,5% ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

ΠΙΣ

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε το προεδρείο του ΠΙΣ, κάνοντας λόγο για "εισβολή με …δημοκρατικές διαδικασίες". Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αίθουσα όπου είχε ξεκινήσει ήδη ο δημοκρατικός διάλογος για το ΕΣΥ και το μέλλον του, διακόπτοντας ομιλίες, αναρτώντας πανό και απαιτώντας από όλους τους συνέδρους να αποχωρήσουν.

Ο ΠΙΣ, με την Ημερίδα αυτή, παρουσία Ελλήνων και ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους, επιδίωξε να ανοίξει για πρώτη φορά τον διάλογο εκ μέρους των γιατρών, επιχειρώντας να προηγηθεί των εξελίξεων ώστε να θέσει τον ιατρικό κόσμο στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων.  

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε αμέσως μετά τη βίαιη διακοπή της Ημερίδας, ότι η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψη τους"

Η α' ντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου σημείωσε:

"Όταν οι δαπάνες υγείας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ταχείας δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο ΠΙΣ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν δόκιμες λύσεις για να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι τις παροχές υγείας που έχουν".

Ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε από την πλευρά του:

"Απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Δυστυχώς σήμερα οι «Δημοκράτες» φίμωσαν τα μικρόφωνα και δεν επέτρεψαν να ακουστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια