Την προσωπική του περιπέτεια για έναν κοινό σκοπό, επικαλείται ο Θάνος Μικρούτσικος.

Από το δωμάτιο νοσηλείας του, στο Metropolitan, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έκανε μια συγκινητική έκκληση εν όψει των εορτών,:

"Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους.

Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες".

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά την αδυναμία της να καλύψει τις εθνικές ανάγκες σε αίμα: σε ανθρώπινο πόνο, αλλά και σε χρήμα.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Iatronet, το πρώτο δεκάμηνο του έτους, εισήγαγε από την Ελβετία 16.082 ασκούς αίματος, πληρώνοντας 2,69 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελλείψεις αίματος είναι πιο έντονες σε περιόδους διακοπών, όπως των Χριστουγέννων. Οδηγούν, δε, σε υποθεραπεία πολυμεταγγιζόμενων ασθενών και κινδύνους για την υγεία τους.

Σε καθημερινή βάση, νοσηλευόμενοι ασθενείς, παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται αίμα.

Υπαρκτή είναι και η πιθανότητα αναβολής επεμβάσεων, με συγγενείς και φίλους των ασθενών να αναζητούν τις μονάδες αίματος που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει η θεραπεία των δικών τους ανθρώπων.

Αίμα μπορούν να προσφέρουν τα άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών. Σε ειδικές συνθήκες, μπορούν να δώσουν αίμα και άτομα 17 ετών ή πάνω από 65, εφόσον ο γιατρός το επιτρέψει.

Εκτός από την ηλικία, αιμοδότες μπορούν να γίνουν όσοι ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά, είναι υγιείς, έχουν ασφαλή τρόπο ζωής και είναι αποφασισμένοι να βοηθούν τους άλλους. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα