Ακριβά πληρώνει η χώρα μας την αδυναμία να καλύψει τις εθνικές ανάγκες σε αίμα. Το πρώτο δεκάμηνο του έτους, εισήγαγε από την Ελβετία 16.082 ασκούς αίματος, πληρώνοντας 2,69 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελλείψεις αίματος είναι πιο έντονες σε περιόδους διακοπών, όπως αυτή που αναμένεται λόγω Χριστουγέννων. Οδηγούν, δε, σε υποθεραπεία πολυμεταγγιζόμενων ασθενών και κινδύνους για την υγεία τους.

Τον περασμένο μήνα, υπήρξε εκ νέου πρόβλημα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου (το τέταρτο σε έναν χρόνο), ενώ στις αρχές του έτους έμειναν χωρίς μετάγγιση 80 ασθενείς στο "Λαϊκό".

Σε καθημερινή βάση, νοσηλευόμενοι ασθενείς, παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται αίμα.

Υπαρκτή είναι και η πιθανότητα αναβολής επεμβάσεων, με συγγενείς και φίλους των ασθενών να αναζητούν τις μονάδες αίματος που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει η θεραπεία των δικών τους ανθρώπων.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσουν την Ελλάδα στις 60 χώρες του κόσμου οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης (συγγενείς ή φίλοι που αιμοδοτούν πριν από χειρουργικές επεμβάσεις).

Στην Ευρώπη, μόλις έξι χώρες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, με τον ΠΟΥ να έχει βάλει ως στόχο την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών σε αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα είναι περίπου 600.000 μονάδες. Από αυτές, μόλις οι μισές συγκεντρώνονται από εθελοντές αιμοδότες.

Για την κάλυψη των αναγκών το ΕΚΕΑ εγκαινιάζει την Τρίτη την πρώτη Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο Αιγάλεω (λεωφόρος Θηβών 314, γήπεδο Σταύρος Μαυροθαλασσίτης) και λειτουργεί καθημερινά από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Παρέχει τη δυνατότητα σε νέους και παλιούς εθελοντές, να προσφέρουν ένα διαφορετικό δώρο ζωής αυτά τα Χριστούγεννα, σε όποιον το έχει ανάγκη.

Η αίθουσα παραχωρήθηκε από το Δήμο Αιγάλεω και εξοπλίστηκε με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Ιωάννη Σ. Λάτση".

Αιμοδότες

Αίμα μπορούν να προσφέρουν τα άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών. Σε ειδικές συνθήκες, μπορούν να δώσουν αίμα και άτομα 17 ετών ή πάνω από 65, εφόσον ο γιατρός το επιτρέψει.

Εκτός από την ηλικία, αιμοδότες μπορούν να γίνουν όσοι ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά, είναι υγιείς, έχουν ασφαλή τρόπο ζωής και είναι αποφασισμένοι να βοηθούν τους άλλους. 

Από την αιμοδοσία εξαιρούνται οι εξής:

  • Όσοι δεν έχουν φάει κάτι 3 - 4 ώρες πριν αιμοδοτήσουν.
  • Όσοι έχουν κάποια λοίμωξη, έστω και απλό κρυολόγημα. Χρειάζεται να είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων τουλάχιστον για επτά ημέρες.
  • Όσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά. Πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσουν τη θεραπεία.
  • Όσοι είχαν κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Όσοι έχουν προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
  • Οι έγκυες ή όσες έχουν γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες.
  • Όσες θηλάζουν το μωρό τους.
  • Όσοι έχουν επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία.
  • Όσοι είχαν σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζουν καλά.

Εξαιρούνται από την αιμοδοσία όσοι υποπτεύονται ή γνωρίζουν ότι έχουν κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (AIDS ή σύφιλη).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο