Έντονες αντιδράσεις στους γιατρούς του Κρατικού της Νίκαιας προκαλεί σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου τους κατά τη διάρκεια διακομιδής ασθενούς.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, όταν η γιατρός κλήθηκε – μαζί με έναν συνάδελφό της – να συνοδεύσει βαρέως πάσχοντα ασθενή από το νοσοκομείο στη μονάδα εντατικής θεραπείας άλλου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως καταγγέλλεται από την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), η γυναίκα υπέστη πολλαπλά κατάγματα κνήμης, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και παραμένει νοσηλευόμενη στην Ορθοπαιδική κλινική του Κρατικού της Νίκαιας.

Το προεδρείο της ΑΡΣΙ κάνει λόγο για κλιμάκωση μίας απαράδεκτης κατάστασης,  η οποία συνεχίζεται διαχρονικά. Επιδεικνύει – σημειώνει – παντελή έλλειψη κάθε μέριμνας, κάθε συνθήκης ασφάλειας, κάθε δεοντολογίας εκ μέρους των αρμοδίων.

Οι γιατροί εκτιμούν πως υπάρχει μία προσπάθεια συγκάλυψης των τραγικών ελλείψεων στελέχωσης του ΕΚΑΒ, που τούς εξαναγκάζουν να τις καλύπτουν οι ίδιοι όπως – όπως.

Ζητούν τη λήψη μέτρων και υπενθυμίζουν πως, πριν από τρία χρόνια, ο εκπρόσωπός τους στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ είχε απαιτήσει οι γιατροί των νοσοκομείων που εξαναγκάζονται να συνοδεύουν επέκταση του ειδικού ασφαλιστικού προγράμματος που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ:

"Η διοίκηση του ΕΚΑΒ, όχι μόνο το είχε αρνηθεί, αλλά (και γι' αυτόν τον λόγο) είχε 'κανονίσει' παρασκηνιακά την αντικατάσταση του 'ενοχλητικού' εκπροσώπου από την διοίκηση του ΕΚΑΒ", καταγγέλλει η ΑΡΣΙ.

Το προεδρείο της θυμίζει πως οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου, όπως και άλλων νοσοκομείων, επινοούν πάντα "βρώμικα κόλπα" για την αποποίηση των σχετικών δικών τους ευθυνών με την μεταβίβαση των ευθυνών αυτών στην ίδια την ιατρική υπηρεσία.

Αδύναμοι

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά πως οι διοικήσεις εξωθούν τους γιατρούς – ως αδύναμους κρίκους – να συνοδεύουν όπως - όπως, δεοντολογικά ακάλυπτοι, απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι.

"Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει τώρα", επισημαίνει το προεδρείο της ΑΡΣΙ, τονίζοντας πως η διακομιδή βαρέως πάσχοντος είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη η οποία τον 21ο αιώνα σε μια ανεπτυγμένη χώρα πρέπει να γίνεται μόνο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ και με τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για τον ασθενή πρώτα και κύρια:

"Και επειδή από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις έχουμε χορτάσει κατά καιρούς, θα σταματήσει μόνο αν την σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι, οι γιατροί του νοσοκομείου. Αρκετά με την παραπλάνηση και με την ανευθυνότητα να θεωρούν κάποιοι τους γιατρούς αναλώσιμα σκουπίδια", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα