Σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, παρουσίασαν τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα της Υγείας.

Παρέμειναν, ωστόσο, υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στις αρχές του έτους, καθώς είχαν σημειώσει αξιόλογη αύξηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, η εξέλιξη των μεγεθών έχει ως εξής:

Στα δημόσια νοσοκομεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 354 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 447 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο (μείωση 20,8%).

Στον ΕΟΠΥΥ, ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 193 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 221 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο (μείωση 12,6%).

Οι συνολικές οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ έφτασαν στα 547 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 668 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο, καταγράφοντας μείωση 121 εκατομμυρίων ή 18,1%.

Παρά την αξιόλογη μείωση των ληξιπρόθεσμων, που καταγράφεται στα νοσοκομεία μετά τις εκλογές, η συνολική εικόνα δείχνει διόγκωση των οφειλών σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Υποχρεώσεις

Ενδεικτικό είναι πως τον Ιανουάριο του 2019, τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ είχαν οφειλές που άγγιζαν το μισό δισεκατομμύριο (499 εκατομμύρια ευρώ), αλλά ξεπερνούσαν κατά πολύ το μισό δισ. τον Νοέμβριο (547 εκατομμύρια).

Ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Στον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, τα παραπάνω ποσά είναι μικτά, καθώς υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας