Ειδικό χειρισμό για μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ζητεί το υπουργείο Υγείας από τους υπεύθυνους των σχολείων.

Σε σημερινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, η οποία παρατίθεται πιo κάτω, επισημαίνεται πως παιδιά και δάσκαλοι με γρίπη δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος μαθητής εκδηλώσει συμπτώματα, θα πρέπει να τοποθετείται σε χώρο μακριά από τους συμμαθητές του, μέχρι να τον παραλάβουν οι γονείς του.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα εξής συμπτώματα: Βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετούς.

Τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, όπως περιγράφεται παραπάνω, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, όπως αυτά περιγράφονται παραπάνω πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Παιδιά που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα συμπτώματα γρίπης μένουν σε χώρο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο.

Απολύμανση

Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας.

Κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση, για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Προσοχή, ποτέ δεν αναμειγνύονται δύο διαφορετικά απολυμαντικά ή καθαριστικά.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια