Ερωτήματα προκαλεί η απάντηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

Η διοίκηση του ΕΟΦ ανακοίνωσε το Σάββατο, πως οι πραγματικές ελλείψεις αφορούν 27 φάρμακα. 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, ωστόσο, οι ελλείψεις στο τέλος Δεκεμβρίου αφορούσαν 108 φάρμακα, εκ των οποίων εμβόλια και νοσοκομειακά σκευάσματα.

Πριν από δέκα μέρες, το προεδρείο του ΦΣΘ είχε καταγγείλει πως απαιτείται αναμονή έως και 25 ημερών απαιτείται από εκατοντάδες ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο.

Υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή. 

Απαντώντας στην καταγγελία, η διοίκηση του ΕΟΦ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Επιπλέον, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών.

Σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας.

Σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη.

Ο ΕΟΦ με συνεχείς ελέγχους στην αγορά, την επιβολή κυρώσεων και την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, προασπίζει τη Δημόσια Υγεία.

Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές".

Ερώτημα

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται από την ανακοίνωση του ΕΟΦ είναι τι τελικά ισχύει με τις ελλείψεις;

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός τον περασμένο Δεκέμβριο ή η ανακοίνωση του περασμένου Σαββάτου;

Το δυσάρεστο είναι πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έχει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις, καθώς αφορά ανθρώπους και συγκεκριμένα ασθενείς...

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών