Σειρά προβληματικών διατάξεων στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, που είναι σε διαβούλευση, έχουν εντοπίσει οι παιδίατροι.

Σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Υγείας και παρατίθεται πιο κάτω, η Ένωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων αφήνει να εννοηθεί πως παρέχεται ακόμη και η δυνατότητα αποφυγής του εμβολιασμού.

Σε άλλο σημείο, οι παιδίατροι αναφέρουν πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που προωθείται, είναι ήδη θεσμοθετημένος στη χώρα μας.

Ζητούν από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:

  • Να καταργήσει άμεσα τη διευκρινιστική απάντηση από το υπουργείο Παιδείας (παρατίθεται πιο κάτω επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη).
  • Να τοποθετηθεί δημόσια εναντίον των αντιεμβολιαστικών τάσεων και απόψεων και να ενημερώσετε τους γονείς και τον ελληνικό πληθυσμό ότι, το υπουργείο Υγείας συνιστά ανεπιφύλακτα στον πληθυσμό να εμβολιάζεται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, διαβεβαιώνοντας ότι τα εμβόλια είναι το μοναδικό μέσον για την προστασία από τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα.
  • Να τροποποιήσει παράγραφο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία "μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου".

"Θα πρέπει πρώτα να δούμε κρούσματα, να θρηνήσουμε ίσως τον θάνατο κάποιου/ων και μετά να επιβάλουμε μέτρα υποχρεωτικότητας, καταργώντας επί της ουσίας και με τον τρόπο αυτό τον προληπτικό χαρακτήρα των εμβολιασμών;", αναρωτιούνται.

  • Να νομοθετήσει την υποχρεωτικότητα τουλάχιστον του βασικού εμβολιασμού με συγκεκριμένες κυρώσεις (μπορούμε να σας προτείνουμε).

Το δικαίωμα αυτών που δεν επιθυμούν να εμβολιάζονται είναι σεβαστό. Οι παιδίατροι, ωστόσο, πιστεύουν πως δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα των λίγων αυτών ομάδων να βάζει σε κίνδυνο όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως αυτό συνέβη στην πρόσφατη επιδημία της ιλαράς. Άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και αλλού στον κόσμο έχουν προβλέψει και νομοθετήσει μέτρα για τις περιπτώσεις αυτές.

  • Να εφαρμόσει άμεσα μέτρα, δράσεις και προγράμματα για τους Ρομά και τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Επισυνάπτουν, μάλιστα, και βιβλιάριο υγείας ενός παιδιού πρόσφυγα/μετανάστη (φωτογραφία κάτω), όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αυτού είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα