Ένταση των μέτρων για τον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, η πρόταση αναμένεται να τεθεί το πρωί της Δευτέρας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα δώσει την τελική έγκριση. 

Για τον σκοπό αυτό, θα μεταβεί στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση και αναμένεται να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση για προσλήψεις και εξοπλισμό.

Η απόφαση ελήφθη στην επείγουσα σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην Αριστοτέλους, έπειτα από τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η δραστηριότητα του ιού στην Ιταλία.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία για την κρισιμότητα της κατάστασης, δεδομένης της ανεξέλεγκτης πορείας του κοροναϊού και της εγγύτητας της χώρας με την Ελλάδα.

Πλοία αναχωρούν καθημερινά από ελληνικά λιμάνια προς την Ιταλία και αντίστροφα, ενώ υπάρχουν και απ' ευθείας πτήσεις προς τη γειτονική χώρα.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι πως Έλληνες μαθητές βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.

Τα πράγματα φαίνεται πως σοβαρεύουν, καθώς η Αυστρία απαγόρευσε την Κυριακή την είσοδο τραίνου από την Ιταλία, καθώς επιβάτες του είχαν πυρετό.

Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού σε άτομα που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε περιοχής όπου ενδημεί ο ιός είναι σήμερα υψηλός.

Ο συνολικός αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση είναι υψηλή ή αυξάνεται έντονα.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τη δυσκολία εντοπισμού, ιδιαίτερα ατόμων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος στους ηλικιωμένους και άτομα που εμφανίζουν χρόνια νοσήματα.

Συστήματα

Η επίπτωση της νόσου εξαρτάται από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η πιθανότητα να μην μπορέσουν τα συστήματα Υγείας να ανταπεξέλθουν είναι χαμηλή έως μέτρια.

Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στους ακόλουθους παράγοντες:

  • Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός, ενώ η πιθανότητα εκτεταμένης μόλυνσης από SARS-CoV-2 παραμένει χαμηλή κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής της γρίπης 2019 - 2020.
  • Αν υπήρχε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής της γρίπης, ο δυνητικός αντίκτυπος στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν μέτριος έως υψηλός.
  • Θα απαιτούσε πρόσθετους πόρους για τη διαχείριση των κρουσμάτων, την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των ατόμων με τα οποία ήρθαν σε επαφή.

Η αυξημένη μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η οποία θα επιδεινωθεί εάν σημαντικός αριθμός υγειονομικών μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Επίτροπος

Στο θέμα αναφέρθηκε και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδη, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή τα εξής:

"Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ιταλία και συγχαίρουμε τις ιταλικές αρχές για την ταχεία και αποτελεσματική δράση τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη.

Μόνο μαζί μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωση του COVID19. Οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Μόνο μέσω μίας παγκόσμιας συνεργασίας και συντονισμού θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ECDC και το τμήμα Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη στενή συνεργασία και τις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν μία συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης".