Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν στις ελληνικές υγειονομικές αρχές πως υπάρχει πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 120 παρόμοιες περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η εργαστηριακή διερεύνηση έδειξαν πως ήταν αρνητικές.

Ο αριθμός είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πλησίαζε τις 100 περιπτώσεις, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν μόλις 28.

Οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να βρεθεί και θετικό κρούσμα. Η αγωνία τους αφορά τον τρόπο και τον χρόνο εντοπισμού του, προκειμένου να μην επαναληφθεί η περίπτωση της Ιταλίας.

Το "στοίχημα" για τις υπηρεσίες είναι το τυχόν περιστατικό να μην κινηθεί ανεξέλεγκτο σε χώρο παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως νοσοκομεία.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη γειτονική χώρα, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους τέσσερις, ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 200.  

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, πρέπει να γίνεται διαλογή των ύποπτων περιστατικών, προκειμένου να μην εκτίθενται στον ιό ασθενείς, επισκέπτες και προσωπικό υπηρεσιών Υγείας.

Ο χώρος της διαλογής πρέπει να γίνεται πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και συγκεκριμένα στην εξωτερική είσοδο του νοσοκομείου (οικίσκος).

Ενημέρωση

Ο χώρος αυτός πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ενημερωτική αφίσα για την ενημέρωση των προσερχομένων. Στο συγκεκριμένο σημείο, εκπαιδευμένο προσωπικό υποβάλλει ερωτήσεις σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος.

Στη συνέχεια και αφού χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα στους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ύποπτου κρούσματος, αυτοί μεταφέρονται σε ξεχωριστό χώρο αναμονής και εξέτασης (απομόνωση) στο ΤΕΠ, με διαθέσιμη υποδομή και υλικά για την εφαρμογή υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής.

Για την καλύτερη διαλογή και έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων, συστήνεται να υπάρχει μόνο μία ανοιχτή είσοδος για την προσέλευση των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας