Την εκτίμηση ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη Δημόσια Υγεία, εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλίας, έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την έξοδό του από το μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε τα εξής:

"Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, τις γεωγραφικές - επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες.

Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.

Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη.

Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες σοβαρά, σωστά και θεσμικά. Παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το τηρήσουμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, ωστόσο, αμφισβητούν την εικόνα ετοιμότητας που δίνει το υπουργείο Υγείας. Ο νευροχειρουργός του Κρατικού της Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου αναφέρει στο twitter πως μόνο στη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορητούς αναπνευστήρες, σε κοινούς θαλάμους:

Ο κ. Παπανικολάου τονίζει πως όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) της Αττικής είναι γεμάτες και σχολιάζει πως "η χώρα όχι μόνο δεν είναι 'θωρακισμένη' για ενδεχόμενη σοβαρή επιδημία, αλλά είναι τελείως ανοχύρωτη".

Συντονιστική

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε η ανάγκη να συσταθεί διυπουργική συντονιστική επιτροπή και να εκπονήσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση που έχουμε πολλαπλά κρούσματα στη χώρα μας.

Όπως έδειξε η περίπτωση της Ιταλίας, οι δράσεις υπερβαίνουν τον τομέα της Υγείας και περιλαμβάνουν μέτρα, όπως ο περιορισμός της διακίνησης πολιτών και οι περιορισμοί στην εκπαιδευτική και την οικονομική δραστηριότητα.

Για το θέμα των πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν, ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος σχολίασε σε τηλεδιάσκεψη με το μέγαρο Μαξίμου πως χρειάζεται συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης, ενημέρωση και συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (και αξιοποίηση των προτάσεων που θα έχουν για το θέμα αυτό), συνεχής επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με κυβερνήσεις χωρών που έχουν αναπτύξει η εφαρμόσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής πανδημίας (Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία).

Η διυπουργική επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνει συστηματικά τα ΜΜΕ και τα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος αν προκύψει. Δεν χρειαζόμαστε ιστορίες πανικού και κλίμα τρομολαγνείας αλλά εποικοδομητική στάση και ορθή ενημέρωση των πολιτών από τους ειδικούς της χώρας. Ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλούς και καλούς ειδικούς στο τομέα των λοιμώξεων.

Οι μη ιατρικές, γενικότερες δράσεις, θα πρέπει να βασίζονται στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην εμπειρία άλλων χωρών.

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς για να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα έχουμε μεγάλο κέρδος για το σύστημα Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία