Μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κοροναϊού, έπειτα από το ένατο κρούσμα, ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων, ιδιωτικά και δημόσια, σε όλες τις βαθμίδες, σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για 48 ώρες.

Περιλαμβάνουν, επίσης, αναστολή συναθροίσεων και μαζικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι και επισκέψεις σε μουσεία.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε 48 ώρες.

Πρόκειται για ένα μέτρο που παραπέμπει σε "φάση 2" της επιδημίας, παρότι βρισκόμαστε ακόμη στη "φάση 1".

Αυτό συμβαίνει επειδή κρίνεται πως η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, προκειμένου να καθυστερήσει η διάδοση του ιού.

Σημειώνεται πως ο 66χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ με γκρουπ 53 ατόμων.

Οι συνεπιβάτες του προέρχονται από τις περιοχές όπου κλείνουν τα σχολεία και υποβάλλονται ήδη σε εργαστηριακό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο ενδιαφέρον των λοιμωξιολόγων είναι να διαφυλαχθεί η υγεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθε σε επαφή με τον 66χρονο.

Η προτεραιότητα προκύπτει εξαιτίας του ότι ο ασθενής έχει έρθει σε επαφή χωρίς σοβαρές προφυλάξεις (και) με υγειονομικούς, πριν τοποθετηθεί στο μονόκλινο της Παθολογικής κλινικής. 

Είχε, επίσης, βρεθεί στον ίδιο θάλαμο με έναν ακόμη ασθενή.

Ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα έχει ως εξής:

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας,  Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

 Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη