Η Κομισιόν συνέστησε χθες συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο COVID-19, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη - μέλη, η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου.

Πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών - μελών, θα είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Η συμβουλευτική  επιτροπή θα παρέχει συμβουλές στην Κομισιόν σχετικά με: 

  • Την διαμόρφωση μέτρων αντιμετώπισης που θα απευθύνονται σε όλα τα κράτη - μέλη σύμφωνα με τα διάφορα στάδια της πανδημίας της COVID-19 στην ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών των κρατών μελών .
  • Τον εντοπισμό και μετριασμό σημαντικών κενών, ανακολουθιών ή ανεπαρκειών στα μέτρα που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν για τη συγκράτηση και τη διαχείριση της εξάπλωσης του COVID -19, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής διαχείρισης και θεραπείας, και υπέρβασης των επιπτώσεών του
  • Την προτεραιότητα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, πολιτικής προστασίας και άλλους πόρους, καθώς και μέτρα στήριξης που θα οργανώνονται ή θα συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ
  • Την σύσταση μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση και μετριασμό των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών του COVID-19. 

Οι δραστηριότητες της Επιτροπής συμπληρώνουν και αξιοποιούν το έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Να σημειωθεί επίσης ότι προχθές η Κομισιόν έστειλε στα κράτη - μέλη προς διαβούλευση σχέδιο πρότασης για προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19, βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ, για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας της ΕΕ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα