Την ίδια στιγμή που στην χώρα μας εξαγγέλθηκαν πριν από λίγες ημέρες 2.000 προσλήψεις ιατρών, στην Γερμανία καταστρώνονται ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών προβλημάτων από τον κοροναϊό. 

Στα νοσοκομεία και τις κλινικές στην Γερμανία υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό ίσχυε και πριν από την πανδημία του κοροναϊού. Τώρα με το ξέσπασμα του Covid-19 οι ανάγκες μεγαλώνουν και οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές επεξεργάζονται ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται ακόμη και η περίθαλψη ασθενών σε ξενοδοχεία ή μη εξοπλισμένες αίθουσες, με λίγα λόγια αδιάφορο που οι ασθενείς θα μεταφέρονται, αρκεί να περιθάλπονται, κάτι που φυσικά απαιτεί πρόσθετο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με έρευνες για τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα γερμανικά Νοσοκομεία και τις κλινικές, μόνο το 2019 υπήρχε ανάγκη για 20.000 εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορούσε να καλύψει τα υπάρχοντα κενά. Ιδιαίτερα στον τομέα της εντατικής νοσηλείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και κενές θέσεις, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να πιαστούν ήδη έτοιμα κρεβάτια στις κλινικές.  

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, τα νοσοκομεία προσφέρουν  μέχρι και 15.000 ως μισθολογικό πριμ για εξειδικευμένο προσωπικό. Με αφορμή την κρίση του κοροναϊού, εκπρόσωποι των γερμανικών νοσοκομείων, της πολιτικής και άλλων επαγγελματικών ομάδων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ελλείψεις στο μέλλον.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, έκανε έκκληση τις τελευταίες ημέρες για  πρόσθετο προσωπικό. Ο πρόεδρος του γερμανικού ιατρικού συλλόγου, Klaus Reinhardt, πρότεινε μάλιστα να επαναδραστηριοποιηθούν οι συνταξιούχοι ιατροί με την συμβολή και των φοιτητών ιατρικής.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει online πρωτοβουλία μέσω facebook από  την ομάδα "medis vs. COVID-19", στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δικτυωθεί 10.000 φοιτητές ιατρικής, ανταλλάσοντας πληροφορίες και εκκλήσεις των κλινικών. Οι φοιτητές αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ιατρούς και να ανακουφίσουν σημαντικά το εξειδικευμένο προσωπικό.

Ίσως κάποιες ιδέες που θα πρέπει να επεξεργαστεί το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα