Την αγωνία όσων δουλεύουν στο σύστημα Υγείας να μην χαθεί κανείς από τους ασθενείς, εκφράζει η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Μιλώντας στο ΑΠΕ, η Μίνα Γκάγκα, περιγράφει την εμπειρία της από τη νοσηλεία ασθενών με πνευμονία λόγω κοροναϊού και τους κινδύνους για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό:

"Κάθε εκπαιδευμένος επαγγελματίας Υγείας που λείπει από τη νοσηλευτική αλυσίδα είναι πρόβλημα και κίνδυνος για όλη την αλυσίδα και τους ασθενείς.

Προσέχουμε ακόμα και τον τρόπο που βγάζουμε τα βρώμικα ρούχα, για να μην κινδυνέψουμε εμείς αλλά και κανείς άλλος. Πρέπει στους αναπνευστικούς ασθενείς να παρακολουθούμε συνεχώς το οξυγόνο τους και να προσαρμόζουμε ανάλογα την οξυγονοθεραπεία ή και την υποστήριξη της αναπνοής".

Όπως εξηγεί, όλοι ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες ασφάλειας, για να μην κολλήσουν οι ίδιοι και να μην μεταφέρουν τον κοροναϊό στους συναδέλφους και στο σπίτι τους:

"Οι περισσότεροι, όταν επιστρέφουμε σπίτι, αφήνουμε παπούτσια έξω ή σε χαλάκι με χλωρίνη, βγάζουμε προσεκτικά και πλένουμε ρούχα, όσο μπορούμε κοιμόμαστε χώρια απ´ τους δικούς μας, φοράμε μάσκα όταν είμαστε κοντά ή και όταν ετοιμάζουμε φαγητό. Καθαρίζουμε κινητά, κλειδιά και πόμολα και πλένουμε καλά τα χέρια μας".

Τονίζει πως η έγκαιρη αγωγή είναι σημαντική στις πνευμονίες και στους νοσηλευόμενους και για τον λόγο αυτό ξεκινά άμεσα η αγωγή. Καπνιστές και πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονίες.

Σαραντάρηδες

Όσον αφορά τους νέους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου "Σωτηρία", επισημαίνει:

"Νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα, η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος".

Επισημαίνει πως πρόκειται για ένα νέο νόσημα: "Μαθαίνουμε κάθε μέρα για να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθούμε κάθε λεπτομέρεια και πρωτόκολλο, κάθε νέα μελέτη και φάρμακο. Και μας νοιάζει να προσφέρουμε την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς, ιατρικά και ανθρώπινα. Να ξέρουν ότι τους φροντίζουμε σωστά και ότι είμαστε εκεί, δίπλα τους".

Συμπτώματα

Για τα πρώιμα συμπτώματα και τον θόρυβο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες η κ. Γκάγκα ξεκαθαρίζει:

"Τα συμπτώματα είναι κακουχία, καταβολή, πυρετός - όχι απαραίτητα ψηλός - και βήχας. Μερικές φορές, και γαστρεντερικά συμπτώματα.

Με ήπια συμπτώματα, καθόμαστε σπίτι. Έντονα συμπτώματα ή δύσπνοια πρέπει να κάνουν τον ασθενή να επικοινωνήσει με γιατρό ή και να πάει στο νοσοκομείο, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Τα έντονα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν κάθε άρρωστο να επικοινωνήσει με τον γιατρό του".

Πηγές:
ΑΠΕ - ΜΠΕ