Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν μπει αντισηπτικά, μάσκες και γάντια. Ετσι εξηγείται και η αποστολή email, ακόμη και μέσα στην Εθνική Εορτή (25 Μαρτίου) προς φαρμακοποιούς να συγκεντρώσουν και να της αποστείλουν στοιχεία για αυτά τα είδη. Και όταν λέμε στοιχεία, μιλάμε για τιμολόγια αγορών και στα τρία είδη  (αντισηπτικά, γάντια και μάσκες) για την περίοδο Νοεμβρίου 2019 έως και Μαρτίου του 2020. Μάλιστα θα έπρεπε μέχρι και σήμερα (31-3-2020) να έχουν προνοήσει  για την αποστολή αυτών των στοιχείων.

Σωστός μεν, αλλά ανέφικτος στην παρούσα φάση, λόγω των πιεστικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που βιώνει το σύνολο της κοινωνίας είναι ο συγκεκριμένος έλεγχος, λένε πηγές μας, τονίζοντας ότι οι λόγοι της αδυναμίας είναι πραγματικοί και όχι φανταστικοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταθέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή τα σχετικά στοιχεία, καθώς οι τωρινές συνθήκες δεν ευνοούν την συλλογή τους, ενώ όσοι το έπραξαν εργάστηκαν πιο πολύ κατά προσέγγιση.

Επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποτυπώνει αυτή την αδυναμία  αναφέρει τα εξής:

1) Υπάρχει αδυναμία συγκέντρωσης των ζητούμενων στοιχείων με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της 8ωρης απασχόλησης δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθείς και με αυτό (δεν διαθέτω υπάλληλο) και εκτός 8ωρου αφενός δεν μπορώ να είμαι εντός φαρμακείου, καθώς απαγορεύεται λόγω του νόμου των εφημεριών και αφετέρου υφίσταται απαγόρευση κυκλοφορίας.

2 Δεν υπάρχει συνδρομή του λογιστή, εφόσον και αυτός εργάζεται μόνο για τα επείγοντα και με προσωπικό ασφαλείας.

Για το συγκεκριμένο θέμα ήδη έχει επιληφθεί και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με επιστολή που προώθησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέροντας τα εξής:

Πληροφορηθήκαμε από τα μέλη μας την αποστολή εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού ομαδικών επιστολών για την ικανοποίηση της υποχρέωσης παροχής πληροφοριών κατ' άρθρο 38 του ν. 3959/2011.

Όπως γνωρίζετε, κατά την τρέχουσα περίοδο οι φαρμακοποιοί μέλη μας βιώνουν εξαιρετικά δυσμενείς και πρωτόγνωρες συνθήκες, υπηρετώντας με αυτοθυσία και αφοσίωση το κοινωνικό σύνολο και συχνά διακινδυνεύοντας την προσωπική τους υγεία και ασφάλεια.

Ωστόσο, όπως πιθανώς δεν γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων των μελών μας δεν είναι μηχανογραφημένα σε επίπεδο ώστε να τηρούν κλειστή αποθήκη και ως εκ τούτου να ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα να συλλέξουν και να χορηγήσουν στοιχεία τιμολογίων αγοράς, τα οποία δεν αφορούν μόνο τα είδη αυτά αλλά και πλήθος άλλων ειδών. Η εργασία αυτή παρίσταται εξαιρετικά χρονοβόρα.

Περαιτέρω, εκ των αποδείξεων λιανικής πώλησης δεν προκύπτει ποιο είδος εκ των ανωτέρω κατηγοριών πωλήθηκε, αλλά εμφανίζονται μόνο ανά κατηγορία ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, η διαλογή των αιτούμενων στοιχείων εν μέσω καταστάσεων ανωτέρας βίας, που τα μέλη μας βρίσκονται στα πρόθυρα της σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης, παρίσταται αντικειμενικώς αδύνατη.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας να εξυπηρετήσουμε την πληροφόρησή σας με εναλλακτικούς τρόπους και χωρίς ίχνος υπεκφυγής ή πρόθεσης αρνήσεως ή καθυστέρησης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!