"Σάββατο πρωί. Συζητώντας με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα επόμενα βήματα".

Με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το στίγμα για τους σχεδιασμούς σε σχέση με την κρίση του κορωνοϊού.

Ώρες μετά τη σχετική ερώτηση του Iatronet προς τον καθηγητή για το τι θα προτείνει για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που τού ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσιόδρας μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσίασε όλα τα δεδομένα και κυρίως τα όσα συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία.

Το πέρασμα στην επόμενη μέρα του lockdown δεν είναι ένα εύκολο βήμα. Απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και βήματα:

"Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Δεν θα αντιδράσουμε παρορμητικά όταν ακούμε ότι η τάδε χώρα περιορίζει τα μέτρα", υπογράμμισε την Παρασκευή ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας στην ερώτηση του Iatronet, για να σημειώσει:

"Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό.

Είναι νωρίς, νομίζω, ακόμα για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα περπατήσουν τα πράγματα στη Δανία".

Δανία

Η ερώτηση αφορούσε την περίπτωση της Δανίας, η οποία σχεδιάζει την επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορωνοϊό.

"Στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός ζητήσει τη γνώμη σας για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα από το lockdown, τι θα τον συμβουλεύσετε;", ρωτήσαμε τον καθηγητή, ο οποίος υπογράμμισε:

"Οι αρχές της Δανίας λαμβάνουν μέτρα περιορισμού του lockdown, στέλνοντας παράλληλα το εξής μήνυμα: σταδιακά, ήσυχα και με ελεγχόμενο τρόπο. Και εμείς θα κάνουμε το ίδιο, θα πάμε δηλαδή σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα".