Η Ελλάδα παρακολουθεί τα μέτρα της Δανίας, σε σχέση με τον κορωνοϊό και θα κινηθεί στο ίδιο προσεκτικό μοτίβο.

Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την Παρασκευή στην ερώτηση του Iatronet.

Η ερώτηση που απευθύνθηκε στον καθηγητή ήταν η εξής:

"Κύριε καθηγητά, υγειονομικά προηγμένες χώρες, όπως η Δανία, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της κρίσης με τον κορωνοϊό. Στην Ελλάδα, μαθαίνουμε πως επίκειται επέκταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός ζητήσει τη γνώμη σας για το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα από το lockdown, τι θα τον συμβουλεύσετε";

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως οι αρχές της Δανίας λαμβάνουν μέτρα περιορισμού του lockdown, στέλνοντας παράλληλα το εξής μήνυμα: σταδιακά, ήσυχα και με ελεγχόμενο τρόπο.

"Και εμείς θα κάνουμε το ίδιο, θα πάμε δηλαδή σταδιακά, ήσυχα και ελεγχόμενα", σημείωσε ο καθηγητής, λέγοντας πως θα αποφύγουμε τις απότομες κινήσεις.

Η ελπίδα και η παρατήρηση - είπε - συνεχίζονται, αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, άλλες χώρες προηγήθηκαν στη λήψη των μέτρων και εμείς πρέπει να παρακολουθούμε επιστημονικά το τι γίνεται εκεί.

Δεν θα κινηθούμε παρορμητικά - τόνισε - αλλά με βάση την επιστήμη και τη βοήθεια που θα δώσουν εξελίξεις σε επιστημονικά μέσα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος, τον οποίο θα αξιοποιήσουμε σε επόμενες φάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε πως είναι ακόμη νωρίς, για να ακολουθήσουμε τα μέτρα που λαμβάνει η Δανία.

Σύνεση

"Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση. Δεν θα αντιδράσουμε παρορμητικά όταν ακούμε ότι η τάδε χώρα περιορίζει τα μέτρα", υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, για να σημειώσει:

"Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό.

Είναι νωρίς, νομίζω, ακόμα για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα περπατήσουν τα πράγματα στη Δανία".

Προσηλωμένοι

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται, είναι κάθε μέρα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο. Και ο στόχος είναι ένας: να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις κινήσεις μας, να παραμείνουμε στο σπίτι. Έχει αξία αυτό να το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους:

"Έχει αξία γιατί είναι ο στόχος, ο σκοπός, το στοίχημα. Είναι αυτό το οποίο θα μπορέσει να μας βγάλει η στρατηγική μας, που θα μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο, μέσα από αυτή τη μάχη που δίνουμε με κάτι το οποίο είναι εφιαλτικό.

Είναι αντιληπτό, το καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς, πόσο δύσκολο είναι σε επίπεδο κοινωνίας, σε επίπεδο γειτονιάς να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Αλλά αυτό είναι το μόνο εργαλείο, το μόνο μέσο που θα μπορέσει να σώσει τις ζωές των αγαπημένων μας, οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν. Και είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο