Στα μέσα Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε προσωπικά στελέχη του ομοσπονδιακού τομέα Υγείας να διαθέσουν φάρμακα για την ελονοσία για την θεραπεία του νέου κορωνοϊού, αν και τα φάρμακα αυτά δεν είχαν δοκιμαστεί για την Covid-19, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύντομα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη οδηγία που ενημέρωνε τους γιατρούς ότι είχαν την επιλογή να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα, με τις βασικές πληροφορίες για τις δόσεις να μην βασίζονται σε επιστημονική βιβλιογραφία και σε καμία πηγή, αντί για επιστημονικές έρευνες.

Ενώ ο κ. Tραμπ, σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter και σχόλιά του στον Τύπο, είχε κάνει απόλυτα γνωστές τις απόψεις του για την χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη. Η φύση, ωστόσο, της παρασκηνιακής παρέμβασής του δεν έχει αναφερθεί ξανά στο παρελθόν, σχολιάζει το Reuters, σημειώνοντας πως η οδηγία που εξέδωσε το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή πέραν των ιατρικών κύκλων.

Κατά το Reuters, το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει το πώς οι προσπάθειες του προέδρου μπορεί να αλλάξουν τη φύση της επίβλεψης των φαρμάκων, ενός κλάδου που διέπονταν από αυστηρούς κανόνες, επιστήμη και δοκιμές. Όπως τονίζει το πρακτορείο, σπανίως - ή ίσως και ποτέ στην ιστορία - δεν έχει πιέσει παρασκηνιακά ένας αμερικάνος πρόεδρος τις ρυθμιστικές αρχές και τα στελέχη του τομέα της Υγείας να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε συγκεκριμένα φάρμακα, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί.

Όπως ανέφεραν οι πηγές στο Reuters, σε μια σειρά συζητήσεων τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τραμπ προσωπικά έδωσε εντολή σε κορυφαίους αξιωματούχους του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (Centers for Disease Control - CDC), της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) να επικεντρωθούν στα δυο φάρμακα ως δυνητικές θεραπείες.

Σε μια προσπάθεια να βρει μια τομή στην παγκόσμια κρίση, ο κ. Τραμπ ήρθε σε επαφή με τον δρ Stephen Hahn, επικεφαλής του FDA, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του τομέα Υγείας, αμφισβητώντας την ταχύτητα με την οποία κινούνταν για να κάνουν τα φάρμακα ευρύτερα διαθέσιμα, ανέφερε η μια πηγή. "Ήταν δυσαρεστημένος με τη γραφειοκρατία".

Ο κ. Τραμπ δεν σήκωσε τόνους, ούτε εξέφρασε την οργή του, έδωσε έμφαση όμως στην "επείγουσα" ανάγκη να υπάρξει φαστ τρακ πρόσβαση στα φάρμακα, ανέφερε άλλη πηγή στο Reuters. Σύντομα υπήρξε ένα ντόμινο ενεργειών σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να γίνουν πιο διαθέσιμα τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση έκτακτης εξουσιοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προμήθειά τους σε πανεθνικό επίπεδο.

Από το CDC αναφέρθηκε πως παρουσίασε τις οδηγίες σε γιατρούς κατόπιν αιτήματος μιας task force για τον κορωνοϊό, που απηύθυνε έκκληση για γρήγορη δράση, ενώ εκπρόσωπος της NIH είπε ως η υπηρεσία "δεν είναι η πηγή του περιεχομένου" του σχετικού εγγράφου που συνέταξε η CDC.

Πίεση

Εκπρόσωπος του FDA αρνήθηκε να συζητήσει τις πληροφορίες περί πίεσης από τον πρόεδρο και τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC. Σε ανακοίνωσή του στο Reuters ανέφερε πως ενήργησε κατάλληλα όταν, αργότερα τον Μάρτιο, εξέδωσε έκτακτη διαταγή που επέτρεπε την συνταγογράφηση και διανομή των φαρμάκων.

"Καθορίστηκε, με βάση τις διαθέσιμες επιστημονικές αποδείξεις, πως είναι εύλογο να θεωρείται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία της Covid-19, και πως, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες επαρκείς, αποδεδειγμένες ή διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες, τα γνωστά και δυνητικά οφέλη για την θεραπεία αυτού του σοβαρού ή απειλητικού για τη ζωή ιού υπερβαίνουν τους γνωστούς δυνητικούς κινδύνους", αναφέρεται σε ανακοίνωση του FDA.

Σε ανακοίνωσή του Λευκού Οίκου προς το Reuters, τονίζεται πως ο πρόεδρος δεν εξαπέλυσε "καμπάνια πίεσης", αλλά λαμβάνει την κατάλληλη δράση. "Κορυφαία προτεραιότητα του Προέδρου είναι η υγεία και ασφάλεια του Αμερικανικού λαού και γι’ αυτό ένωσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων γιατρών, επιστημόνων και ιατρικών ερευνητών, για μια πρωτοφανή συνεργασία για να επισπευσθεί η ανάπτυξη εμβολίου", αναφέρεται στην ανακοίνωση, που ωστόσο δεν απαντά στο ερώτημα του Reuters για τις οδηγίες του CDC.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο