Τα πάνω - κάτω έφερε η επιδημία κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία. Λειτούργησαν, μεν, νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά υπολειτουργούν πολλά άλλα:

Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Τα ραντεβού για ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο και η αναμονή έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 4 μήνες.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), με επιστολή που απέστειλε τη Μεγάλη Πέμπτη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (παρατίθεται πιο κάτω).

Οι γιατροί επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις αντοχές του συστήματος Υγείας, μπορεί να απέδωσαν προς το παρόν.  Όμως, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε για πάντα από τον ιό:

"Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του. Το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό αν και δεν είναι το μοναδικό".

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει πως η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Αναλογία

Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από 557 πριν την επιδημία, σε 775. Δεδομένου ότι η αναλογία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη ΜΕΘ είναι 4 προς 1, για τη λειτουργία των 220 επιπλέον κρεβατιών χρειάζονται 880 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα ακόμα και από τμήματα επειγόντων περιστατικών:

"Σωστά δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Όμως, αυτό δεν μπορεί  να γίνεται  αποδυναμώνοντας τη λειτουργία άλλων τμημάτων και κλινικών και μάλιστα ζωτικής σημασίας", τονίζουν οι γιατροί.

Με αφορμή την επιδημία - σημειώνουν - έρχεται στην επιφάνεια, το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει.

Για αυτό τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας, έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Σχεδιασμένα

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ.

Ιεραρχούμε το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, των φιλοξενούμενων σε δομές (προνοιακές, γηροκομεία), σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, στις ευπαθείς ομάδες.

Δημ.Κ.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο