Υγειονομικές συστάσεις στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του εθνικού τους συστήματος υγείας. Ειδικότερα δε για την Ελλάδα - χωρίς να αποτελεί την εξαίρεση - έθεσε και θέμα ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Πράγματι, σημειώνει ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, το ελληνικό σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της πανδημίας που ήταν ένα τεστ σε πραγματικές συνθήκες κρίσεως, όπου τα μεν κρούσματα ήταν περιορισμένα και ελεγχόμενα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ από την άλλη υπήρξε η έντονη επιθυμία Ιδρυμάτων, οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ. για οικονομική συνεισφορά στον χώρο της υγείας. Βεβαια, όπως αναφέρει η δοκιμασία και η επιτυχία του συστήματος κρίθηκε στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Τώρα, κατά τον ίδιο, είναι η ευκαιρία να οργανωθεί το σύστημα υγείας και στη νησιωτική Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί στο ενδεχομενο μιας νέας πανδημίας αλλά και στην πρόσβαση των συμπατριωτών μας σε υπηρεσίες υγείας που τις έχουν ανάγκη.

Είναι γεγονός, ότι η κρίση της Υγείας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 αποκάλυψε μια πρωτοφανή ανάγκη να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των εθνικών συστημάτων υγείας της ΕΕ, δηλαδή η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά υγειονομικές κρίσεις, όπως η επιδημία COVID-19, προτείνοντας μακροπρόθεσμα διαρθρωτικές αλλαγές ως ασπίδα έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών κρίσεων.

Συνολικά, ο COVID-19 έχει επιδεινώσει τις επιδόσεις πολλών κρατών στον χώρο της υγείας που όμως ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν πριν την πανδημία διαρθρωτικές και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα, την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας τους.

Οι συστάσεις για την υγεία είναι προσαρμοσμένες σε κάθε κράτος μέλος. Λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες διαρθρωτικές προκλήσεις που σχετίζονται όχι μόνο με τη βραχυπρόθεσμη ανθεκτικότητα του αντίστοιχου συστήματος υγείας (για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας κλινών εντατικής θεραπείας και κρίσιμων ιατρικών προϊόντων όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας και αναπνευστήρες), αλλά και την πρόσβαση και την αποτελεσματικότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Μεταξύ των πιο μακροπρόθεσμων θεμάτων που επισημάνθηκαν μετά την κρίση του COVID-19 είναι οι συνθήκες εργασίας γιατρών και νοσοκόμων και οι ελλείψεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς και η ανεπαρκής χρηματοδότηση ορισμένων τμημάτων του συστήματος υγείας.

Η κρίση έφερε επίσης στο προσκήνιο το ανεκμετάλλευτο δυναμικό για την ανάπτυξη και τη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, τον ανεπαρκή συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και την περιορισμένη ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, ιδίως στη περίθαλψη ηλικιωμένων.

Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις για την υγεία είναι οι εξής:

Αυστρία

Βελτίωση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Βέλγιο

Ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και εξασφάλιση της παροχής κρίσιμων ιατρικών προϊόντων.

Βουλγαρία

Κινητοποιήστε επαρκείς οικονομικούς πόρους για να ενισχύσετε την ανθεκτικότητα, την προσβασιμότητα και την ικανότητα του συστήματος υγείας και να εξασφαλίσετε μια ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Κροατία

Βελτιώστε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. Προώθηση της ισόρροπης γεωγραφικής κατανομής των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των εγκαταστάσεων, στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διοίκησης και αναγκαιότητα επενδύσεων στην ηλεκτρονική υγεία.

Κύπρος

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας του συστήματος υγείας να διασφαλίζει ποιότητα και προσιτές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Τσεχία

Διασφάλιση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, ενίσχυση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Δανία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκών κρίσιμων ιατρικών προϊόντων και της αντιμετώπισης της έλλειψης εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Εσθονία

Βελτίωση της προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ελλείψεων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της διασφάλισης της παροχής κρίσιμων ιατρικών προϊόντων.

Φινλανδία

Αντιμετωπίστε τις ελλείψεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και βελτιώστε την πρόσβαση σε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Γαλλία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας διασφαλίζοντας επαρκή προμήθεια κρίσιμων ιατρικών προϊόντων και ισορροπημένη κατανομή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Επενδύστε στην ηλεκτρονική υγεία.

Γερμανία

Κινητοποιήστε επαρκείς πόρους και ενισχύστε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Ελλάδα

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και διασφάλιση επαρκούς και ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Ουγγαρία

Αντιμετωπίστε τις ελλείψεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και εξασφαλίστε επαρκή παροχή κρίσιμων ιατρικών προϊόντων και υποδομών για να αυξήσετε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας. Βελτιώστε την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης και αναβαθμίστε την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ιρλανδία

Βελτιώστε την προσβασιμότητα του συστήματος υγείας και ενισχύστε την ανθεκτικότητά του, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης στις ανάγκες του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην υγεία και εξασφαλίστε καθολική κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ιταλία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας του συστήματος υγείας, όσον αφορά τους εργαζόμενους, τα ιατρικά προϊόντα και τις υποδομές. Ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ εθνικών και περιφερειακών αρχών.

Λετονία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσβασιμότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Λιθουανία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης επαρκούς χρηματοδότησης και της αντιμετώπισης των ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό και των κρίσιμων ιατρικών προϊόντων. Βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Λουξεμβούργο

Βελτιώστε την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας διασφαλίζοντας την κατάλληλη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας και της ηλεκτρονικής υγείας.

Μάλτα

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, τα κρίσιμα ιατρικά προϊόντα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ολλανδία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των υφιστάμενων ελλείψεων που υπάρχουν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της ενίσχυσης και ανάπτυξης σχετικών εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας.

Πολωνία

Βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκών πόρων και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Πορτογαλία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ποιοτική υγεία και μακροχρόνια περίθαλψη.

Ρουμανία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας

Σλοβακία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας στους τομείς του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον χώρο της υγείας, των κρίσιμων ιατρικών προϊόντων και των υποδομών. Βελτίωση της παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων τύπων φροντίδας

Σλοβενία

Διασφάλιση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας και της μακροχρόνιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκούς προμήθειας κρίσιμων ιατρικών προϊόντων και της αντιμετώπισης της υποστελέχωσης στον τομέα της υγείας.

Ισπανία

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας του συστήματος υγείας, όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, τα κρίσιμα ιατρικά προϊόντα και τις υποδομές.

Σουηδία

Διασφάλιση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της επαρκούς προμήθειας κρίσιμων ιατρικών προϊόντων, υποδομών και εργατικού δυναμικού.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας.

Οι προτάσεις για τις συστάσεις ανά χώρα πρόκειται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο για την τελική τους έγκριση. Μετά την έγκρισή τους, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συστάσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management