Ερωτήματα προκαλεί η εμπλοκή ενός - γνωστού στην Ελλάδα - στην υπόθεση με τις μελέτες για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης και τη χρήση αγγειοτενσίνης στη θεραπεία της CoViD-19.

Πρόκειται για τον Mandeep Mehra, συμπρόεδρο της Επιτροπής για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων.

Τη θέση του προέδρου κατέχει ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος.

Οι δύο επιστήμονες είναι επικεφαλής διεθνούς ομάδας ειδικών, οι οποίοι έχουν αναλάβει να χαρτογραφήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Mehra είναι διακεκριμένος καθηγητής στην έδρα William Harvey Προηγμένης Καρδιαγγειακής Ιατρικής και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard.

Αναφέρεται, ωστόσο, ως πρώτος συγγραφέας και στα δύο ψευδή επιστημονικά άρθρα, όπως παραδέχτηκαν τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά που τα δημοσίευσαν (The New England Journal of Medicine και The Lancet).

Το άρθρο - μελέτη για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης έλαβε υπόψη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να ζητήσει τη διακοπή της κλινικής μελέτης (Solidarity Trial), με το πρώτο φάρμακο.

Όπως αποδείχθηκε, οι ειδικοί του Οργανισμού δεν είχαν μελετήσει τα άρθρα και υποχρεώθηκαν να άρουν την απαγόρευση.

Το ερώτημα είναι εάν, έπειτα από την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση, θα διατηρήσει τη θέση που τού ανατέθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως ο κ. Mehra δεν συμμετείχε μέχρι τώρα στις διαδικασίες της Επιτροπής και ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μετάσχει, ειδικά με την εξέλιξη που έχουν πάρει τα πράγματα...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα