Το αυτονόητο εφαρμόζεται από σήμερα στα φαρμακεία όλης της χώρας: τα αντιβιοτικά θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Όπως έγινε γνωστό από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), πρόκειται για μία κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε 47 χρόνια για να εφαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει νόμος για χορήγησή τους μόνον με ιατρική συνταγή από τον Αύγουστο του 1973, ο οποίος αποτελούσε κενό γράμμα...

Όλα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το προεδρείο του ΠΙΣ ζήτησε πέρυσι πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Αυτό συνέβη με τον νόμο 4675/2020, με τον οποίο προβλεπόταν ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή, λόγω της πανδημίας.

Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου, καθώς και τη δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως  τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Παράταση

Στο μεταξύ, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ανακοίνωσε πως το μέτρο της υποχρεωτικής χορήγησης αντιβιοτικών με συνταγή πήρε παράταση μέχρι νεωτέρας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Σήμερα, νωρίς το πρωί υπήρξε επικοινωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο του ΠΦΣ για το πρόβλημα του νέου τρόπου διάθεσης των αντιβιοτικών βάσει του νόμου 4675/2020 (Άρθρο 18), λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του παραπάνω νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (οδοντίατροι).

Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του Νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως συνεχίζουμε να εκτελούμε τις συνταγές αντιβιοτικών όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση".

Φημολογία

Από το υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το θέμα, ενώ ο ΠΙΣ επανήλθε το απόγευμα, κάνοντας λόγο για "φημολογία":

"Ο ΠΙΣ, μετά την έντονη φημολογία για αναστολή της εφαρμογής του νόμου που επιβάλει από σήμερα την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, θεωρεί ότι κάτι τέτοιο ακόμη και σαν σκέψη είναι αδιανόητο.

Και αυτό γιατί η Ελλάδα θωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατάχρηση και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με τραγική συνέπεια  εκατοντάδες συνάνθρωποι μας να χάνουν ετησίως τη ζωή τους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, εξαιτίας των αντιβιοτικών που πωλούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη νόμου εδώ και 47 χρόνια, στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για αυτό εξάλλου η όποια αναστολή για οποιαδήποτε πραγματικό ή προσχηματικό λόγο και του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, θα είναι απαράδεκτη και σε τελείως λανθασμένη χρονική στιγμή.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΠΙΣ θεωρεί αδιανόητο οι εμπορικοί λόγοι να υπερνικήσουν την επιστημονική αναγκαιότητα και ο νόμος αυτός να έχει την τύχη άλλων νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έμειναν στα χαρτιά.

Με δεδομένο ότι στο νόμο του Φεβρουαρίου του 2020, προβλέπεται και χειρόγραφη επιλογή όταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι εφικτή, αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία εφαρμόζοντας άμεσα το νόμο".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή