Το PhRMA Innovation Forum αναγνωρίζει την ανάγκη για την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας υψηλής ποιότητας σε όλους τους πολίτες στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας, έτσι ώστε η προστασία και η βελτίωση της υγείας να μπορούν να δρουν ως καταλύτες στην οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, αναγνωρίζει τη σημασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών μέσω της καινοτομίας, καθώς και τη συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της αυξημένης εγχώριας παραγωγής, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και μέσω της βιοφαρμακευτικής και κλινικής έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει έναν «οδηγό για βιώσιμη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα στην Ελλάδα». Ο οδηγός αυτός αποτελεί μία πρόταση για διάλογο που θα οδηγήσει στην υπογραφή μνημονίου, τριετούς διάρκειας (2021-2023) μεταξύ της Κυβέρνησης και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Οι βασικοί άξονες του προτεινόμενου μνημονίου παρουσιάστηκαν στις 22.10.2020 από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του PIF κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Στόχος της εφαρμογής του μνημονίου είναι να επιτευχθεί:

  • Σταθερό και προβλέψιμο σύστημα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης
  • Διάφανο και αποδοτικό σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)
  • Ενδυνάμωση κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας  και πόρους για καινοτομία
  • Διαφάνεια και Έλεγχος συνταγογράφησης και κλινικών πρωτοκόλλων. Εφαρμογή Μητρώων Ασθενειών
  • Προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, ελαχιστοποίηση δημοσιονομικού κινδύνου

Αναλυτικότερα οι προτάσεις του PhRMA Innovation Forum περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Σύστημα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης

  • Όλα τα φάρμακα τιμολογούνται βάσει του Μ.Ο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης
  • Αίρονται οι περιορισμοί και η προστασία τιμών
  • Θεσπίζονται ασφαλιστικές τιμές που καθορίζονται με βάση τον χαμηλότερο Μ.Ο ημερησίου κόστους για πρωτότυπα – εκτός προστασίας – Γενόσημα φάρμακα ανά θεραπευτική κατηγορία

Σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)

  • Βραχυπρόθεσμα, «ξεπάγωμα» νέων, καινοτόμων θεραπειών για έγκαιρη πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς. Για υποβολές HTA με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 180 ημερών από την υποβολή
  • Για αναμενόμενες ετήσιες πωλήσεις μικρότερες των €3 εκατ. προχωρά αυτόματη αποζημίωση στην προτεινόμενη τιμή μείον προβλεπόμενων rebates. Παράλληλα, προχωρά αυτόματη παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από τη στιγμή υπέρβασης αυτού του ορίου
  • Για αναμενόμενες ετήσιες πωλήσεις μεγαλύτερες των €3 εκατ. και καθυστέρηση αξιολόγησης μεγαλύτερης των 6μηνών, θεσπίζεται προσωρινή αποζημίωση στην προτεινόμενη τιμή μείον προβλεπόμενων rebates. Στο εξάμηνο που ακολουθεί, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης καταλήγει σε συμφωνία με αναδρομική ισχύ

Ενδυνάμωση κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας - Πόροι για καινοτομία

  • Αύξηση ποσού επενδυτικού clawback σε €200 εκατ. ετησίως κατά τη διάρκεια του Μνημονίου
  • Παροχή ευνοϊκών κίνητρων για  δαπάνες που συμψηφίζονται με το clawback
  • Αξιοποίηση Real-World Evidence (RWE) ως ευκαιρία για έρευνα και για την οικονομία
  • Δημιουργία «Ταμείου Καινοτομίας» για τη διασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών με σκοπό την αποζημίωση καινοτόμων φαρμάκων μέσω επιταχυμένης διαδικασίας για γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά

Επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της κλινικής Βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει την επένδυση σε κλινική έρευνα από 40 εκατομμύρια έως και πάνω από 150 εκατομμύρια με ορίζοντα το 2023.

Διαφάνεια και Έλεγχος συνταγογράφησης και κλινικών πρωτοκόλλων - Εφαρμογή Μητρώων Ασθενειών

  • Συνεργασία Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την σύνδεση υφισταμένων βάσεων και πηγών δεδομένων και την χάραξη εθνικής ψηφιακής στρατηγικής
  • Δημιουργία μητρώου Ασθενών για χρόνιες νόσους και θεραπευτικές κατηγορίες  με στόχο τη θέσπιση κλινικών και συνταγογραφικών πρωτοκόλλων που είναι συνδεδεμένα με δράσεις μείωσης φαρμακευτικής δαπάνης (σε θεραπευτικές με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο)

Προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, ελαχιστοποίηση δημοσιονομικού κινδύνου

Η εξάλειψη της υπέρβασης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο στα επόμενα τρία χρόνια είναι ένα εφικτό σενάριο με δυνατότητες αποδοχής από όλους τους φορείς.

Σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης και στο πλαίσιο έμπρακτης συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων, ο επιμερισμός της υπέρβασης προχωρά ως εξής:

  • Στο πρώτο 30% τις υπέρβασης κατά 80% επιβαρύνεται ο Κλάδος και κατά 20% η Πολιτεία
  • Στο επόμενο 40% τις υπέρβασης κατά 60% επιβαρύνεται ο Κλάδος και κατά 40% η Πολιτεία
  • Στην υπόλοιπη υπέρβαση κατά 40% επιβαρύνεται ο Κλάδος και κατά 60% η Πολιτεία

Η εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 έχει ασκήσει έντονη πίεση στα συστήματα υγείας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία εργάζεται σκληρά για να παράσχει αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες και εμβόλια που θα βοηθήσουν τη χώρα να διαχειριστεί την πανδημία και θα επιτρέψουν στην ελληνική κοινωνία να επιστρέψει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Αποτελεί καθήκον όλων των εμπλεκόμενων μερών να συνεργαστούν για την αδιάλειπτη παροχή φροντίδας της υγείας και φαρμάκων στους ασθενείς, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Αυτή η συνεργασία θα συνεισφέρει στη μετάβαση σε μια νέα, απαιτητική εποχή, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας.

«Εκπροσωπώντας την καινοτομία, το PhRMA Innovation Forum ενεργεί ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και παρουσιάζει ένα λεπτομερές Μνημόνιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας που  δίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες θεραπείες, καθώς και στην επίτευξη θετικού οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος για τη χώρα. Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προχωρήσουμε με τολμηρό και γρήγορο τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι καινοτόμες εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας είναι έτοιμες και αποφασισμένες να προσφέρουν λύσεις για όλους. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τις Αρχές στο πλαίσιο αυτής της πρότασης», δήλωσε η Πρόεδρος του PIF, Agata Jakoncic.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα