Η 27η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists WFOT), μέλος της οποίας είναι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 101 χωρών, αντιπροσωπεύοντας περίπου 580.000 εργοθεραπευτές, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών - Π.Σ.Ε., που ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ το 2017, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με νομοθετικά υποχρεωτική εγγραφή τους σε αυτόν. Αποτελεί συνέχεια του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών που λειτουργούσε στην Αθήνα από το 1982, ενώ είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες συγκρότησης τοπικών συλλόγων στην περιφέρεια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Κρήτη).

Στους σκοπούς λειτουργίας του Π.Σ.Ε. αναφέρεται η επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική ανάπτυξη της επιστήμης της Εργοθεραπείας στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των Εργοθεραπευτών της χώρας.

Πέραν της συμμετοχής του στα όργανα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπευτών, ο Π.Σ.Ε. εκπροσωπεί τους Έλληνες Εργοθεραπευτές και στο Συμβούλιο Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Κρατών (COTEC).

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας, όπως ορίστηκε από την WFOT, είναι το «Reimagine Doing», που σε μια ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Επαναπροσδιορίζοντας τα έργα της ζωής μας». Οι αλλαγές στο περιβάλλον μας επηρεάζουν και τη φύση των έργων μας αλλά και τον τρόπο εμπλοκής μας σε αυτά. Ιδιαίτερα σε εποχές όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, εξωτερικοί παράγοντες όπως η πανδημία του COVID-19 έχουν επηρεάσει τα έργα όλων των ανθρώπων με αποτέλεσμα κάποια να έχουν αλλοιωθεί και σε άλλα να μην είναι δυνατή η συμμετοχή. Αυτό το γεγονός έχει επηρεάσει και τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία όλων μας. Οι Εργοθεραπευτές θα πρέπει, ακόμη και σε αυτό το φύσει περιοριστικό περιβάλλον που ζούμε, να επινοήσουν, επαναπροσδιορίσουν, προσαρμόσουν έργα στα οποία θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν χωρίς εμπόδια.

Σε όλες τις χώρες – μέλη της WFOT οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις προβολής της ειδικότητας, καθώς επίσης και δράσεις επικοινωνίας των Εργοθεραπευτών με το κοινό, επιστημονικές δραστηριότητες κλπ.

Οι Έλληνες Εργοθεραπευτές συμμετέχουν κάθε χρόνο στον εορτασμό αυτό με σειρά δράσεων.

Για την φετινή ημέρα, ο ΠΣΕ έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, επικοινωνώντας μαζί τους σε κάθε χώρο εφαρμογής, με κάθε δυνατό τρόπο επικοινωνίας. Το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. υιοθέτησε το πιο κάτω σήμα-logo της ημέρας για τη χώρα μας, που περιλαμβάνει το παγκόσμιο σήμα της WFOT, σε συνδυασμό με το logo της ημέρας και το επίσημο σήμα του ΠΣΕ, που μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να χρησιμοποιήσει για την προώθηση των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης για την Εργοθεραπεία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψηφιακό μουσείο και πάρκο για τον Ασκληπιό στα Τρίκαλα
Αλκοόλ: Δεν υπάρχει ασφαλές όριο [μελέτη]
Τέλος οι ηλεκτρονικές συνταγές Παρασκευή και Δευτέρα - Εξαδάκτυλος: Χωρίς απειλές, δεν θα υπήρχε πρόβλημα