"Η  πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία από τη μία και η  ψηφιακή επανάσταση και η επίδραση που αυτή επιφέρει στις ζωές των ανθρώπων είναι οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις  οι οποίες  καθορίζουν και διαμορφώνουν  το μέλλον της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο, μεταξύ των οποίων και το φαρμακείο". Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Θανάσης Μουχτής Γεν. Δ/ντής Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Pharma Transformation Covid-19 Deep dive.

Όπως ανέφερε, η  ακαριαία εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλες τις χώρες, ανέτρεψε τον τρόπο ζωής στην καθημερινότητα, στην  εργασία  και στην αγοραστική και συναλλακτική συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, η  δεύτερη δύναμη που ωθεί τις εξελίξεις και τις  αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα και μεταβάλλει την  ισορροπία των αγορών, είναι  η εκρηκτική εξέλιξη  της τεχνολογίας,   αυτό που αποκαλούμε  4η Βιομηχανική επανάσταση με  κυρίους άξονες: την τεχνητή νοημοσύνη, τα Big data, την ρομποτική, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, τα social media, το Internet Of Things και πολλές άλλες εκφάνσεις της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός των ανατροπών βαίνει συνεχώς επιταχυνόμενος, αλλά η έλευση της πρωτόγνωρης αυτής πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά στην έκρηξη των αλλαγών, κάνοντας να βρεθεί στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας το ηλεκτρονικό  e-επιχειρείν σε όλες τις μορφές του και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ισχυρά προβλήματα επιβίωσης στις παραδοσιακές λιανικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο ίδιος.

Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα και να σχεδιάσουν την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες μέσα  σε αυτό το νέο τοπίο αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των νέων τεχνολογιών, επεσήμανε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Μουχτής. Τονίζοντας, ωστόσο ότι δυστυχώς στη χώρα μόνο το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί την A.I. όταν στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό είναι 45%...!

Τι σημαίνει αυτό, κατά τον ίδιο; Ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να τρέξουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να ανακαλύψουν τις καινοτομίες εκείνες που θα τους δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ανταγωνιστικά απέναντι στους διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς, οι οποίοι εισβάλουν σαρωτικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, εκμεταλλευόμενοι την ψηφιακή τεχνολογία και τον απίστευτο όγκο των μεγάλων δεδομένων,  που συλλέγουν από το διαδίκτυο και στην συνέχεια τα εφαρμόζουν στο εξατομικευμένο marketing για τον κάθε καταναλωτή. 

Οι αυτοματισμοί και η ρομποτική θα καταργήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως στα επόμενα χρόνια, κυρίως στις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα καθώς και σε αυτές που παρέχουν υπηρεσίες logistics, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα απαξιώσει  ή θα τροποποιήσει σημαντικά πολλά επαγγέλματα, ταυτόχρονα θα δημιουργήσει καινούρια επαγγέλματα και νέες θέσεις εργασίας.

Το Φαρμακείο

Φυσικά όλες αυτές οι παγκοσμίων διαστάσεων ανατροπές δεν αφήνουν απέξω το μοντέλο λειτουργίας του κοινοτικού φαρμακείου. Όπως ανέφερε ανατροπές διευρύνουν τον ρόλο του φαρμακοποιού, ώστε μεταξύ των άλλων  να υποστηρίξει  την κοινωνία στην διαχείριση της πανδημίας και να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των ασθενών  στην αναζήτηση τους για ποιοτικότερη υγεία.

Οι νέες απαιτήσεις  των ασθενών για τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη έλλειψη οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δίνουν την ευκαιρία στους φαρμακοποιούς να διευρύνουν τον ρόλο τους και να αναλάβουν νέες αυξημένες αρμοδιότητες.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα να μπουν πιο ενεργά, αλλά και πιο θεσμοθετημένα σε σημαντικά ζητήματα που έχουν επίδραση στη δημόσια υγεία.

Από την μαζική φαρμακευτική διαχείριση μπαίνουμε στην εξατομίκευση της προσέγγισης του ασθενή για την θεραπεία του και την φροντίδα.  

Ηλεκτρονικός φάκελος - Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων

Διαπιστώνεται ότι στις περιπτώσεις  πολυνοσηρότητας -φαινόμενο πολύ συχνό-  οι γιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων συνταγογραφούν την θεραπεία του ασθενούς χωρίς πολλές φορές να  ξέρουν τι φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής, λαμβάνει ο συγκεκριμένος ασθενής - που του έχουν υποδειχθεί σε προηγούμενη φάση από γιατρό άλλης ειδικότητας-  ή που τα παίρνει ο ασθενής από δική του πρωτοβουλία! Αυτό είναι ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό!

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων είναι μια από τις συχνές και  σοβαρές αιτίες εισαγωγής ασθενών στο νοσοκομείο. Το  10-15% των επισκέψεων στα νοσοκομεία οφείλεται στις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και  το 70-80 % αυτών, θα μπορούσαν να αποτραπούν από τους φαρμακοποιούς με τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Άρα αυτό είναι ένα από τα θέματα που  ο φαρμακοποιός μπορεί να το αναλάβει συστηματικά, να βοηθήσει τον ασθενή να αποφύγει προβλήματα και να  έχει ένα καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα 

Αυτό όμως απαιτεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με  την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές,  και κυρίως την δόμηση συστήματος ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών για την αποτελεσματική διαχείριση της φαρμακευτικής θεραπείας για τις χρόνιες ασθένειες και την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, εξατομικευμένης φροντίδας.

Πρόληψη-ανίχνευση

Επειδή ως γνωστόν: ''το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν'', σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος του φαρμακείου της γειτονιάς στην  εφαρμογή πολιτικών  πρόληψης. Οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόληψη.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας που  μπορεί να αξιοποιηθεί ο φαρμακοποιός είναι στην ανίχνευση των ασθενειών. Οι μισοί ασθενείς με διαβήτη είναι  αδιάγνωστοι, σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Επίσης  έχουμε 800.000 αδιάγνωστους υπερτασικούς ασθενείς αλλά και σε διάφορες άλλες παθήσεις.

Στην ανίχνευση  λοιπόν των αδιάγνωστων ασθενών το φαρμακείο κοινότητας μπορεί να συμβάλλει με υψηλή αποτελεσματικότητα λόγω της συχνότητας της στενής επαφής με τους πολίτες.

Η προσήλωση του ασθενούς στη φαρμακευτική θεραπεία 

Στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ ξεκίνησε προ ολίγων ημερών μια δράση με την συμμετοχή των 900 συνεργαζομένων φαρμακείων του για την συμμόρφωση των μακροχρόνιων ασθενών στην θεραπευτική αγωγή. Αυτό ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Φαρμακευτικής εταιρείας  SERVIER και με την υποστήριξη του Συνεταιρισμού.

Στόχος είναι να κατανοήσουν οι ασθενείς το πρόβλημα και να παρακινηθούν να ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική αγωγή τους και να μην παίρνουν μόνοι τους  αποφάσεις αλλαγής ή διακοπής της.

Είναι γνωστό ότι οι μισοί ασθενείς  με χρόνια νοσήματα  δεν λαμβάνουν το φάρμακό τους όπως το συνταγογραφεί ο γιατρός, με αποτέλεσμα το 10% των νοσηλειών στα νοσοκομεία να οφείλεται σε αυτό. 

Ανοσοποίηση

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο για την δημόσια υγεία είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού. 

Η ελληνική πολιτεία έκανε 1 χρόνο πριν ένα σημαντικό  βήμα στην αξιοποίηση των φαρμακείων δίνοντάς τους τη  δυνατότητα να κάνουν κάποιους εμβολιασμούς.

Οι φαρμακοποιοί με κάποια εκπαίδευση μπορούν να διευρύνουν την γκάμα των εμβολιασμών στους ενήλικες, όχι μόνο για τους υγιείς αλλά και για τους χρόνιους ασθενείς.

Εμβολιασμός αντι-COVID-19

Κατανοούμε όλοι ότι το ελληνικό κράτος -όπως και οι υπόλοιπες χώρες  βέβαια- έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει  ένα  τεράστιο  PROJECT :  Αυτό  της υλοποίησης των πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις αντί-COVID εμβολίων στους πολίτες της Ελλάδας, που πρέπει να γίνει τάχιστα. Μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος για την πολιτεία η διαχείριση των Logistics των εμβολίων, με την οργάνωση που έχει ανακοινωθεί θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την υλοποίησή τους. Προβλέπεται  ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 θα έχουν εμβολιασθεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες. 

Με δεδομένη την οριακή κατάσταση της οικονομίας με τα συνεχόμενα lockdown και την οικονομική  απόγνωση εκατομμύριων Ελλήνων είναι κρίσιμη η ταχύτατη υλοποίηση του εμβολιασμού. 

Με μια σχετική εκπαίδευση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα φαρμακεία στους  αντί-Covid εμβολιασμούς και αντί για 1.000 εμβολιαστικά κέντρα,  να έχουμε 11.000 που σημαίνει ότι συνολικά σε ένα δίμηνο θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 

Τα Ελληνικά φυσικά φαρμακεία δεν πρέπει να χάσουν το τρένο της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, αλλά  για να κερδίσουν τη θέση τους στον νέο ψηφιακό χώρο της  υγείας, θα πρέπει να μετασχηματίσουν το  μοντέλο λειτουργίας του, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, ανέφερε ο κ. Θανάσης Μουχτής.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας φαρμακοποιός επιβάλλεται να αναλάβει ένα τέτοιο κομβικό ρόλο στη νέα εποχή, γιατί η αγορά δεν επιτρέπει κενά! Αν δεν πάρει θέση στην κάλυψη αυτών των  αναγκών, τότε θα εισχωρήσει  κάποιος άλλος επιχειρηματικός παράγοντας.   

Για τον μετασχηματισμό αυτό, το φαρμακείο χρειάζεται βοήθεια. 

Οι επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπορικό επίπεδο γνωρίζουν ότι το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με το μέλλον των μελών τους  και θα πρέπει εκτός από την δική τους προσαρμογή να αναλάβουν δράση στην υποστήριξη μετασχηματισμού του φαρμακείου.

Όμως την ίδια στάση υποστήριξης του μετασχηματισμού και της ανάπτυξης του Ελληνικού κοινοτικού φαρμακείου πρέπει να επιδείξει και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ