Πλήγμα έχουν δεχτεί και οι κλινικές δοκιμές για τα ογκολογικά σκευάσματα. Ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των ογκολογικών δοκιμών φάσης 1 έως 4 για φάρμακα ή βιολογικούς παράγοντες που ξεκίνησαν για πέντε οκτάμηνες περιόδους (Οκτώβριος έως Μάιος) για πέντε διαδοχικά έτη, για συνολικά 40 μήνες. Η περίοδος από τον Ιανουάριο του 2020 έως το Μάιο του 2020 (πέντε μήνες) ορίστηκε ως η πανδημική περίοδος, ενώ οι 35 μήνες που προηγούνται αυτού του χρόνου ορίστηκαν ως η προ-πανδημική περίοδος.

Κλινικά δεδομένα συλλέχθηκαν από το Medidata Enterprise Data Store, που περιλαμβάνει μελέτες χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων RAVE. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 29% όλων των παρεμβατικών δοκιμών ογκολογικών φαρμάκων ή βιολογικών παραγόντων που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ογκολογίας φιλοξενήθηκαν από τη RAVE, σημείωσαν οι ερευνητές.

Περίπου το 20% των μελετών που φιλοξενήθηκαν στην πλατφόρμα RAVE κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης ήταν στην ογκολογία, και αφορούσαν συνολικά 1.440 δοκιμές που ξεκίνησαν σε 91 χώρες. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων περιόδων πριν την πανδημία -σε διαδοχική σειρά- ο αριθμός των δοκιμών που ξεκίνησαν ήταν 229, 304, 340 και 376. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, ξεκίνησαν 191 δοκιμές. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η έναρξη δοκιμών στην ογκολογία μειώθηκαν κατά 60% κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο. Το ποσοστό  τους κατά τις προπανδημικές περιόδους παρέμεινε σταθερό.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία πέρα από την άμεση επίδραση του κορωνοιού στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα του πληθυσμού που οφείλεται στη λοίμωξη, έχει και άλλες επιδράσεις που σχετίζονται με τη μειωμένη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης  ή με μακροπρόθεσμες έμμεσες επιπτώσεις στην πληθυσμιακή νοσηρότητα και θνησιμότητα μέσω του αρνητικού αντίκτυπου που έχει δημιουργηθεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο ή για άλλες ασθένειες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ