Ερωτήματα σχετικά με το τι γίνεται με τα αντισώματα και ότι θέλει να τα προμηθευτει έτσι ώστε να χορηγηθούν σε ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό έθεσε με επιστολή του προς την ηγεσία του ΕΟΦ, Διευθυντής τμήματος δημόσιας κλινικής στη Βόρειο Ελλάδα. Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, οι ανησυχίες του που προωθήθηκαν και με σχετική επιστολή στις 28 Ιανουαρίου στην ηγεσία του ΕΟΦ δεν έχουν πολιτική χροιά ούτε και οικονομική . Είναι καθαρά ανθρωπιστικό το ζήτημα, επεσήμανε, καθώς από τη μία η πολυπόθητη ανοσία θα αργήσει ως απόρροια των προβλημάτων εφοδιασμού που παρατηρούνται με τα εμβόλια και από την άλλη έχουμε τις μεταλλάξεις οι οποίες αυξάνονται γεωμετρικά.

Η απάντηση από στέλεχος του ΕΟΦ, σχετικά με τα κράτη που αγοράζουν αντισώματα είναι η εξής: "δεν αγοράζουν υπογράφουν εμπορικές συμφωνίες και θα τα προμηθευτούν μόνο όταν και εφόσον λάβουν έγκριση conditional από τον ΕΜΑ. Πώς θα προμηθευτούμε ένα φάρμακο το οποίο δεν έχει λάβει άδεια- έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων. Επειδή η εταιρεία λέει ότι έχει καλά αποτελέσματα και ότι είναι ασφαλές; Τώρα οι εταιρείες συγκεντρώνουν τα δεδομένα για να τα υποβάλουν στον ΕΜΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης άρα το φρόνιμο θα ήταν να περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και μετά να δούμε τι πρέπει να γίνει".

Όσον αφορά την επιστολή που στάλθηκε, η απάντηση στελέχους του ΕΟΦ είναι ότι "για την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης την υποβάλλει η εταιρεία. Τους έχουμε πει πολλές φορές να ξεκινήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, αλλά οι δύο εταιρείες δεν δέχονται μέχρι τώρα. Υπάρχει μία τρίτη εταιρεία -δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομά της -η οποία το σκέφτεται και πιθανότατα θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα θετικά από ό,τι έχει αφήσει να διαφανεί "..

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ιατρός - ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι γνωστό ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν τίποτα σε ασθενείς με νόσο COVID-19, και είναι επιστημονικά και ηθικά αδιανόητο να αγνοηθούν οι ανάγκες των ασθενών με πρόσχημα την έλευση των εμβολίων.  

Τα μονοκλωνικά αντισώματα και το εμβόλιο είναι δύο διαφορετικοί δρόμοι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ταυτόχρονα, αναφέρει ο κ. Κ. Φαρσαλινός. Ο ρόλος τους, όχι μόνο δεν είναι αντικρουόμενος και ανταγωνιστικός, αλλά είναι εξ’ ολοκλήρου συμπληρωματικός. Και τα δύο είναι αναγκαία, αφορούν όμως διαφορετική χρήση και διαφορετικούς ανθρώπους.

Το γεγονός είναι, ότι οι  σημερινοί και αυριανοί ασθενείς με COVID-19 έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε διαθέσιμες θεραπείες, και οι ευαισθησίες μας απέναντι σε βαρέως πάσχοντες και σε εκείνους που δυστυχώς δεν τα κατάφεραν στη μάχη με τη νόσο δεν θα πρέπει να μείνουν στα λόγια, αλλά να εκφραστούν με πράξεις και δράσεις από εδώ και πέρα.

Και άρα, αυτό που διαρρέεται, ότι λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί από τα εμβόλια έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα σκευάσματα που έχουν κλινικό όφελος, πρέπει να γίνει πράξη. 

Αυξάνει η λίστα των κρατών που προχωρούν σε αγορά αντισωμάτων 

Πρόσφατο παράδειγμα η Τσεχία Σύμφωνα με δημοσίευμα η Τσεχική Δημοκρατία θα αγοράσει τα αντισώματα της αμερικανικής εταιρείας Eli Lilly. Ο πρωθυπουργός Andrej Babiš (ΝΑΙ) το είπε στο Twitter την Τρίτη. Το bamlanivimab μειώνει την ποσότητα του ιού στο σώμα, αποτρέποντας έτσι την ασθένεια να γίνει πιο σοβαρή. Θα βοηθήσει τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο της μόλυνσης από covid-19 να μην εισέλθουν στη ΜΕΘ. Εκτός από τη Γερμανία, το προϊόν χρησιμοποιείται επίσης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ουγγαρία, δήλωσε ο Babiš.
Η Τσεχία προσπαθεί επίσης να διαπραγματευτεί την αγορά του αντισώματος της Regeneron.

Υψηλό κόστος

Ο κ. Φαρσαλινός, αναγνωρίζει ότι το κόστος των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πράγματι υψηλό. Για το ένα σκεύασμα έχει υπολογιστεί τιμή 1.000 ευρώ ανά δόση, δηλαδή ανά ασθενή. Ενώ η τιμή είναι πράγματι υψηλή ανά μονάδα, όταν συγκριθεί με το εμβόλιο (υπολογιζόμενη τιμή περίπου 16 ευρώ ανά δόση), θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος του εμβολιασμού είναι πολλαπλάσιο, τόσο επειδή αναμένονται 25 εκατομμύρια δόσεις (με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 400 εκατομμύρια ευρώ) όσο και επειδή απαιτείται επιπλέον κόστος για την μεταφορά, αποθήκευση και χορήγηση των εμβολίων, που θα αυξήσουν επιπλέον το κόστος. Έτσι, το κόστος μερικών χιλιάδων δόσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των εμβολίων και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαγορευτικό.

Τα τελευταία ζητήματα σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εκείνα της διαθεσιμότητας και της διαδικασίας χορήγησης. Όπως λέει, η παραγωγή είναι σίγουρα περιορισμένη και δυστυχώς δεν υπήρχε επένδυση από κρατικούς φορείς που θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα. Αυτό όμως, και πάλι δεν αποτελεί δικαιολογία για αδράνεια και αντιδράσεις έναντι της έλευσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αντίθετα, θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα και οι αρχές να πιέσουν για την άμεση προμήθεια κάθε δυνατής ποσότητας και για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Όσο για τη διαδικασία χορήγησης, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο ή κλινική ημέρας με 2 ώρες παραμονή για κάθε ασθενή, μόνο προσχηματικά μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία κατά της χρήσης τους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον αντίστοιχο σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη που απαιτεί τεράστιες ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και προσωπικό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Hλεκτροεγκεφαλογράφημα: Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με παράλυτα άκρα
Πώς θα αντιμετωπίσω την αναβλητικότητά μου
ΠΕΦ: Στρατηγική αυτονομία, επενδύσεις και σταθερό πλαίσιο για τη φαρμακευτική πολιτική 2026 - 2030