Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, η οποία σχετίζεται με τα γονίδια που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση. Δυνητικά προσβάλλει όλους τους ιστούς και όλα τα όργανα του ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου και ότι είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η 4η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου για να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι η μάχη συνεχίζεται.

Η Ιατρική Επιστήμη βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, όμως πολλές φορές ο δρόμος προς την ίαση ενέχει το κόστος μιας μεγάλης επέμβασης, μιας χημειοθεραπείας με ενδεχόμενες παρενέργειες ή ακόμα του υποχρεωτικού κλινοστατισμού, με αποτέλεσμα τη γενικότερη επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο Φυσικοθεραπευτής είναι πάντα δίπλα στον ασθενή με νεοπλασματική νόσο με σκοπό να τον υποστηρίξει για τη βελτίωση, τόσο της κινητικής όσο και της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής του ικανότητας.  Η αναπνευστική υποστήριξη μετεγχειρητικά π.χ. μετά από μια πνευμονεκτομή ή μια μεγάλη ορθοπεδική επέμβαση, η βαθμιαία αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργικότητας μέσω της άσκησης μετά από παρατεταμένο κλινοστατισμό, αλλά και η επανάκτηση της μυϊκής δύναμης μετά από παρατεταμένη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτελούν αντιπροσωπευτικά πεδία συμβολής της Καρδιαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας στο δρόμο προς την ίαση των ασθενών αυτών.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ο Φυσικοθεραπευτής, ως επαγγελματίας υγείας, συστήνει με κάθε ευκαιρία την απομάκρυνση του πληθυσμού από επιβαρυντικούς για τη δημιουργία καρκίνου παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ ή την έκθεση στον ήλιο και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) και το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α) προάγουν, υποστηρίζουν και ενημερώνουν για την αποτελεσματικότητα της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, μέσω της βελτίωσης της δύναμης, της λειτουργικότητας, της καρδιαναπνευστικής ικανότητας, της κυκλοφορίας, της ισορροπίας, του πόνου και της ψυχολογίας των ασθενών με νεοπλασματική νόσο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ