Εκπρόσωποι του οδοντιατρικού κλάδου και άλλων οκτώ επιστημονικών φορέων ζήτησαν, με επιστολή τους, άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στην επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των επιστημόνων, η πανδημία του κορωνοϊού.

Στην επιστολή τους, οι επιστημονικοί φορείς αναφέρουν ότι «η πανδημία έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών σε δραματική οικονομική κατάσταση, που αγγίζει πλέον τα όρια του κινδύνου βιοπορισμού τους». Και επισημαίνουν ότι «η ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επιστημόνων από την Πολιτεία είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Την επιβάλλουν και λόγοι αξιοπρέπειας και αναγνώρισης του θεσμικού τους ρόλου».

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς, στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου οι αρνητικές επιπτώσεις της ενεργούν πολλαπλασιαστικά, η στήριξη της Κυβέρνησης υπολείπεται μέχρι στιγμής της στήριξης που παρείχε στους λοιπούς πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους.

Τα μόνα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν μέχρι σήμερα, είναι η μείωση κατά 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021 και η οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων μέσω του καθεστώτος της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως έλαβε μόνο ένα μικρό τμήμα αυτών.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ακόμη μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταβληθεί το χορήγημα των τετρακοσίων (400) ευρώ από το Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματισθεί αποκλειστικά και μόνο από εισφορές των επιστημόνων. Με τα κριτήρια, δε, που έχουν τεθεί και το ύψος του διατιθέμενου ποσού, είναι βέβαιο ότι το σχετικό χορήγημα θα λάβει μόνο ένα τμήμα των επιστημόνων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, «ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουμε για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν αυτή την περίοδο χιλιάδες επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της πανδημίας. Η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να μην καταρρεύσει η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «εννέα επιστημονικοί φορείς έχουμε ετοιμάσει να παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό συγκεκριμένες και λυσιτελείς προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος και ευελπιστούμε να βρούμε ευήκοα ώτα και η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων κλάδων της επιστημονικής κοινότητας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει