Οι διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις στην υγεία, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, μεταβάλλουν συνεχώς τα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιατρός κ. Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος,  Διευθυντής τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας Metropolitan  General  μίλησε στο Iatronet για τη νέα  γενιά των ψηφιακών αγγειογράφων και τις νέες τεχνικές και εφαρμογές στην Επεμβατική Ακτινολογία. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Θεοδωρόπουλο με αφορμή τη Διαδικτυακή εκδήλωση για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στην Ακτινολογία που διοργανώνει η Philips στις 25 Φεβρουαρίου στις 15:00, για την οποία μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα τρέχουν. Αιχμή του δόρατος ήταν είναι και θα είναι η καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να μας πείτε για τη νέα γενιά των ψηφιακών αγγειογράφων. Τι καινούργιο φέρνουν στην Υγεία και ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή; 

Η νέα γενιά Ψηφιακών Αγγειογράφων που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα, κατάφερε να ενσωματώσει στη δισδιάστατη απεικόνιση, την τρισδιάστατη επεξεργασία δεδομένων Αξονικής Τομογραφίας (Cone Beam Computed Tomography), που πραγματοποιείται από τον ίδιο τον Ψηφιακό Αγγειογράφο. Παράγοντας τρισδιάστατες εικόνες, μπορούμε να κατευθύνουμε τα εργαλεία (τους καθετήρες ή τις βελόνες) της Επεμβατικής Ακτινολογίας μέσα στο σώμα με πολύ μεγάλη ακρίβεια στα σημεία που θέλουμε, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούμε, σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερη ακτινική επιβάρυνση για τον ασθενή.

Μπορείτε να μας αναλύσετε τις εφαρμογές που έχουν αυτοί στην Επεμβατική Ακτινολογία;

Οι εμβολισμοί ανευρυσμάτων και αιμορραγιών, οι χημειοεμβολισμοί όγκων του ήπατος, οι καυτηριασμοί κακοήθων όγκων, οι παροχετεύσεις συλλογών ή αποστημάτων, οι γαστροστομίες, οι σπονδυλοπλαστικές, ακόμα και οι διαδερμικές βιοψίες, γίνονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σε σχέση με παλαιότερα. Οι επεμβάσεις μας πλέον πραγματοποιούνται συντομότερα, με λιγότερη ακτινοβολία και μικρότερη χρήση σκιαγραφικού για τον ασθενή. Νέες επεμβάσεις, όπως ο εμβολισμός του προστάτη για καλοήθη υπερτροφία, μπαίνουν στην καθημερινή πρακτική, μιας και πλέον μπορούμε να διακρίνουμε τρισδιάστατα και κατόπιν να καθετηριάσουμε και να εμβολίσουμε, πολύ μικρά αγγεία, σε απομακρυσμένες και «δύσκολες» περιοχές του σώματος.

Πόσα κέντρα, δημόσια ή ιδιωτικά, έχουν προμηθευτεί αυτούς τους ψηφιακούς αγγειογράφους;

Περίπου είκοσι νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά, Δημόσια και Ιδιωτικά) έχουν εξοπλιστεί τα τελευταία χρόνια με τους νέας γενιάς Ψηφιακούς Αγγειογράφους. Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους, εξαρτάται από τα ειδικά λογισμικά (softwares) που συνοδεύουν τα μηχανήματα, καθώς και από την εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού που τα χειρίζεται.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα