Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής προκάλεσε  έγγραφο του Διοικητή 1ηςΥΠΕ προς τους Επιστημονικά Υπευθύνους και  Αναπληρωτές υπευθύνους της εμβολιασμού, σύμφωνα με το οποίο  "οι οδοντίατροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το επείγον, τη λήψη ιστορικού και τη διενέργεια εμβολίων και ως εκ τούτου εξαιρούνται της εκτέλεσης των σχετικών πράξεων».

Ο Πρόεδρος του ΟΣΑ κ. Αθανάσιος Υφαντής, τόνισε πως η μάχη της πανδημίας συνεχίζεται και  τα αναφερόμενα στο έγγραφο είναι μειωτικά για τους οδοντιάτρους,  δημιουργούν λειτουργούς υγείας διαφορετικών ταχυτήτων και δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα. Καθ’ όσον ο οδοντίατρος έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για ενδοφλέβια έγχυση σκευασμάτων και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, λόγω τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλων αιτιών.

Επεσήμανε ότι  οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική και κλινική εκπαίδευση, η δε Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες Οδοντιατρικές Σχολές του κόσμου. Οι Σχολές παρέχουν  ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Σπουδών και οι απόφοιτοί τους μπορούν να διαχειριστούν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά συμπεριλαμβανομένων και αναφυλακτικών αντιδράσεων».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής καταλήγοντας στο έγγραφό του, ζητά την άμεση ανάκληση του άνω εγγράφου και την ισότιμη αντιμετώπιση των οδοντιάτρων ως λειτουργών υγείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης