Το μελάνωμα είναι μια μορφή κακοήθειας που προέρχεται από εξαλλαγή των μελανοκυττάρων. Η αυξανόμενη συχνότητα των κρουσμάτων το καθιστά ως ένα από τα ταχύτερα εξαπλούμενα κακοήθη νοσήματα στον άνθρωπο. Το μελάνωμα είναι απολύτως θεραπεύσιμο εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος είναι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία, ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος, ο μεγάλος αριθμός σπίλων (ελιών) στο δέρμα, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος αλλά και σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο (ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία).

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Πρόκειται για ψηφιακή απεικόνιση των σπίλων (ελιών) με τη χρήση ειδικής ιατρικής κάμερας και ανάλυσή τους με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος. Με τη χαρτογράφηση, γίνεται λεπτομερής καταγραφή των υπαρχόντων σπίλων αλλά και έγκαιρος εντοπισμός νέων, ενώ τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης αποθηκεύονται και μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντικές επανεξετάσεις, παρέχοντας πληροφόρηση πιθανών μεταβολών των ήδη υπαρχόντων σπίλων. Ταυτόχρονα, υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των σπίλων, που είναι και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

Τι πρέπει να προσέξετε: εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο μέγεθος, τη μορφή, το χρώμα ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου, παρουσία ενός νέου σπίλου με άτυπα χαρακτηριστικά, ή συμπτώματα όπως κνησμός, αιμορραγία, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση 3 - 7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων, ενώ μόνο στην Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και περίπου 14.000 θάνατοι (55% άνδρες και 45% γυναίκες).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Δερματολογικό Τμήμα ΥΓΕΙΑ, Τ: 210 686 7557

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου