Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 θα ολοκληρωθεί από το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η 4η φάση του εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β΄ σε 83 παιδιά ευπαθών οικονομικά οικογενειών,  που είναι ενταγμένες και  προστατεύονται από το ΚΕΣΟ.

Αρωγό  για την δράση αυτή, το ΚΕΣΟ θα έχει την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών  Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ).

Tο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β κοστίζει πάνω από 90,74 – 104,36€ η δόση και δεν χορηγείται δωρεάν από την πολιτεία όπως όλα τα υπόλοιπα εμβόλια.

Κάθε παιδί χρειάζεται να κάνει δυο ή και τρεις δόσεις ανάλογα με την ηλικία.

Το συγκεκριμένο κόστος, είναι επιβαρυντικό ακόμα και για την μέση οικογένεια, ενώ είναι δυσβάστακτο με τις τρέχουσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες για τις οικογένειες των ανέργων με μηδενικό εισόδημα, των μακροχρόνιων οικονομικών μεταναστών, των οικογενειών, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα εμβόλια ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β αποζημιώνονται από την Πολιτεία μόνο για ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε πρόσφατη σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές  συνέπειες, και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Στην ίδια έρευνα, οι 9 στους 10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς, τον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β για το παιδί τους.

Το ΚΕΣΟ, μεταξύ άλλων είναι πιστοποιημένος Α΄ φορέας παιδικής προστασίας. Μετά από σχετικό κάλεσμα στις 1500 εγγεγραμμένες οικογένειες, δέχθηκε αιτήματα εμβολιασμού για 400 παιδιά οικονομικά ευάλωτων οικογενειών.

Έτσι, αφουγκραζόμενο τις αγωνίες των γονέων και αξιοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα «Παι.Δ.Ε.Σ. 100+», (που σημαίνει «Παίρνεις Δύναμη Έχοντας Συνοδοιπόρους), αλλά και από συγκεκριμένους χορηγούς, διαφόρους ιδιώτες αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, δρομολόγησε τον εμβολιασμό 190 παιδιών που  ξεκίνησε στις 14.12.2018 και μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί σε τέσσερεις φάσεις. Η τέταρτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 27/6/2019 και 28/6/2019.

Η συγκεκριμένη δράση μεταξύ του ΚΕΣΟ και της Ένωσης  Ελευθεροεπαγγελματιών  Παιδιάτρων Αττικής, αποτελεί την αφετηρία μιας δημιουργικής συνεργασίας αλλά και μια όχληση προς την Πολιτεία αφού το συγκεκριμένο εμβόλιο επιβάλλεται να ενταχθεί στο Εθνικό Συνταγολόγιο και να καλύψει όλα τα παιδιά!

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για συνεργασία και αρωγή προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας πραγματοποιήθηκε και οδοντιατρικός έλεγχος από τον εθελοντή οδοντίατρο του ΚΕΣΟ  κ. Χάρη Παπαδάκη και τον συνεργάτη του κ. Γεράσιμο Σκόντρα       

Το ΚΕ.Σ.Ο.  δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να πραγματοποιήσει εμβολιασμούς. Ανταποκρινόμενο  στις εμβολιαστικές ανάγκες των παιδιών, το έτος 2017 εμβολίασε 280 παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών παιδιάτρων από την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα μέσω των εθελοντών οδοντιάτρων του, προσέφερε οδοντιατρικές εξετάσεις και θεραπείες σε 150 παιδιά. Ενώ μέσα στο 2018, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών-Οπτομετρών εξέτασε 270 παιδιά και βρήκε σημαντικά ευρήματα για την όρασή τους.