Η ορθοπαιδική χειρουργική αποτελεί ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο της ιατρικής. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη νέων μεθόδων ελάχιστης επεμβατικότητας και ταχείας αποκατάστασης, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση ορθοπαιδικών παθήσεων, η αρθροσκόπηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αρθροσκοπική μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε ένα πολύ μεγάλο εύρος παθήσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι παθήσεις του ώμου.

Όταν μιλάμε για τον ώμο, αναφερόμαστε στην άρθρωση που εκτελεί τη μεγαλύτερη κίνηση σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις στο σώμα. Ωστόσο, η πολύτιμη αυτή ιδιότητά του ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό τραυματισμών και παθήσεων.

Ο γνωστός ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης, με εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου και την αντιμετώπισή τους, μας ενημερώνει για την αρθροσκόπηση του ώμου και τα πολλαπλά οφέλη της.

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επεμβάσεις διαφορετικής κλίμακας και απαιτήσεων. Έχοντας συνεργαστεί με γνωστές αθλητικές ομάδες, καθώς και με αθλητές υψηλού κύρους, διαθέτει σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις και την αντιμετώπισή τους.
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εγχώριων και διεθνών συνεδρίων, σε πολλά από τα οποία, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις και ομιλίες.

Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωριστεί από τους σημαντικότερους οργανισμούς, ενώ διαρκώς ενημερώνεται για τις εξελίξεις της σύγχρονης ορθοπαιδικής χειρουργικής και την εφαρμογή νέων τεχνικών.

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου και πότε μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία σύγχρονη τεχνική, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως μία μέθοδος διάγνωσης. Στην πορεία, όμως, η εμπειρία και η δεξιότητα των ορθοπαιδικών που την εφάρμοσαν αναπτύχθηκε και ανέδειξε όλες τις δυνατότητες της μεθόδου, καθιστώντας την ως μία μέθοδο θεραπείας ελάχιστης επεμβατικότητας, ακρίβειας και μεγάλης αποτελεσματικότητας.

Η αρθροσκόπηση ώμου «βρίσκει έδαφος» σε μία μεγάλη γκάμα παθήσεων του ώμου, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον ασθενή. Πρόκειται για μία διαδικασία σύντομη και ανώδυνη, η οποία εφαρμόζεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως.
Η αρθροσκοπική τεχνική μπορεί να βοηθήσει περιπτώσεις ανθρώπων με πάθηση στον ώμο όπου τα συμπτώματα πλέον τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους.

Ιδιαίτερα στους αθλητές, η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία πολύτιμη μέθοδο λόγω της ταχύτερης αποκατάστασης, σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Με λίγα λόγια, η ταχύτερη αποκατάσταση ισοδυναμεί με την πιο γρήγορη επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα, κάτι πολύ σημαντικό για τον επαγγελματία αθλητή.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η αρθροσκόπηση ώμου;

Λόγω του ελάχιστα επεμβατικού της χαρακτήρα, η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει πληθώρα οφελών στον ασθενή.

Η επέμβαση πραγματοποιείται διενεργώντας μικροσκοπικές τομές στην πάσχουσα περιοχή, κάτι που εξασφαλίζει την αποφυγή μετεγχειρητικών ουλών. Κατά την επέμβαση, ο γιατρός έχει απόλυτη οπτική επαφή με την περιοχή που έχει υποστεί τη βλάβη, μέσω ειδικού πολύ μικρού εργαλείου με κάμερα. Αυτό συνδέεται με μόνιτορ υψηλής ευκρίνειας και έτσι η άρθρωση απεικονίζεται σε μεγέθυνση.

Η ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των υγιών ιστών, η ταχύτερη ανάρρωση και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της τεχνικής. Επίσης, η διάρκεια της επέμβασης είναι πιο σύντομη, ενώ ο χρόνος νοσηλείας είναι μικρότερος.
Τέλος, οι πιθανότητες των επιπλοκών δεν ξεπερνούν το 1%.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση με την αρθροσκόπηση ώμου;

Όπως έχει αναφερθεί, η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κάτι που συνεπάγεται εύκολη και ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία, σε σχέση ανοικτές τεχνικές.
Στο πρώτο στάδιο μετά την επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να αφήσει τον οργανισμό του να δράση και να επουλώσει τους ιστούς. Στην συνέχεια ακολουθεί η ανάκτηση του εύρους κίνησης του ώμου και τέλος η ενδυνάμωση της άρθρωσης.
Η επέμβαση αυτού του τύπου δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής την ίδια ημέρα επιστρέφει στο σπίτι του με ασφάλεια.

Πολύ μεγάλο ρόλο για τη μετεγχειρητική πορεία και το χρόνο επαναφοράς παίζει η φυσική κατάσταση του ασθενούς και η συνεπής τήρηση των οδηγιών που θα του δοθούν. Ένα καλό χειρουργικό αποτέλεσμα πρέπει να πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την ανάκτηση της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Εμμανουήλ Μπριλάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
https://brilakisorthopaedics.gr/ 
Αιόλου 30Α ,  Π.Φάληρο
Ερυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι
210 98 30 991
[email protected] 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα