Το EITHealth ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού WildCard 2021 και αναζητά ομάδες και επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας ικανές να ανατρέψουν το statusquo σε δύο σημεία: στην αντιμετώπιση παθήσεων της όρασης και στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας, δύο ομάδες θα κερδίσουν χρηματοδότηση ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ και δύο χρόνια υποστήριξης από το EITHealth. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 για game-changers από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του EITHealthRIS όπως η Ελλάδα.

Μόνο στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι με μειωμένη όραση ή με πλήρη τύφλωση. Ένας στους 30 Ευρωπαίους ηλικίας άνω των 65 ετών έχει υποστεί απώλεια όρασης. Επιπλέον, τα υγειονομικά κόστη για αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 18 εκατ.ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με έρευνα σε 11 κράτημέλη της Ε.Ε. Το EITHealth επέλεξε να εστιάσει στις οφθαλμολογικές παθήσεις αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της όρασης ως μία από τις προκλήσεις του φετινού προγράμματος WildCard.Προσκαλεί καινοτόμες ομάδες και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις ως προς τη μετρίαση, την πρόληψη και τη θεραπεία της απώλειας όρασης και των οφθαλμολογικών παθήσεων.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά τη διαχείριση τουπόνου. Σε αυτή την περίπτωση,το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς θα ανακουφιστεί ο οξύς και χρόνιος πόνος. Κατανοώντας πώς και γιατί προκαλείται ο πόνος σε μία σειρά από καταστάσεις, καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπισή του θα έχουν σημαντικό, θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών.

Το ταξίδι όσων επιλεγούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ξεκινά με ένα hackathon: από τον σχηματισμό ομάδας, στην κριτική σκέψη, στην επικύρωση του επιχειρηματικού μοντέλου και στην παρουσίαση της ιδέας (pitching). Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουντην ιδέα τους σε μια ομάδα κορυφαίων ειδικών του κλάδου για να εξασφαλίσουν μια θέση στους τελικούς. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας επιλογής, οι νικητές θα λάβουν υποστήριξη για δύο χρόνια από εξειδικευμένους συμβούλους και θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο και τους συνεργάτες του EIT Health. Επιπρόσθετα, κάθε νικήτρια ομάδαθα λάβειεπιχορήγηση ύψους 750.000 ευρώ.

«Μετά από διαβούλευση με ειδικούς της αγοράς, επιλέξαμε τη φροντίδα ματιών και όρασης και τη διαχείριση του πόνου ως περιοχές που χρήζουν υποστήριξης από καινοτόμες λύσεις. Η προοπτική να βελτιωθούν οι ζωές των ασθενών και των πολιτών ανά την Ευρώπη και πέρα από αυτή βρίσκεται στα χέρια καινοτόμων ομάδων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον υγειονομικό ορίζοντα σε αυτές τις περιοχές. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τους εφευρέτες του μέλλοντος και να τους υποστηρίξουμε να δώσουν λύσεις που θα αλλάξουν ζωές», σημειώνει ο Jorge Juan Fernández García, Διευθυντής Καινοτομίας στο EITHealth.

Οι προκλήσεις του EITHealth WildCard του περασμένου έτους επικεντρώνονταν στην υγεία των γυναικών και στη θεραπεία με ψηφιακά μέσα. Μία από τις ομάδες που έλαβαν υποστήριξη είναι η Ισπανική MiMARK η οποία εστιάζει στη βελτίωση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης του καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ η άλλη υποστηριζόμενη ομάδα, η Orbit από τη Γερμανία, αναπτύσσει μία λύση τεχνητής νοημοσύνης για να επιτρέψει την αποτελεσματική εξατομίκευση της θεραπείας για τη νόσο του Πάρκινσον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής στο EITHealth WildCard2021 επισκεφθείτε το wildcard.eithealth.eu ή στείλτε email στο [email protected]